Jolise: "Zorg goed voor de schepping"

Wat vinden Kitslezers ervan dat steeds meer dieren uitsterven? Een paar reacties.

Vier vragen aan Sem van der Wulp (9)

Houd jij van dieren?

"Ja, ik houd wel van dieren, sommige zijn leuk om mee te knuffelen. Andere zien er mooi en grappig uit. Daarom vind ik ze leuk. Honden (en alle dieren waarmee je kunt knuffelen) en tijgers zijn mijn lievelingsdieren.”

Wist je dat er diersoorten dreigen uit te sterven?
"Ja, ik heb dat gelezen in de National Geographic Junior en in de krant. De tijger heeft minder leefgebied. De witte dolfijn heeft last van vervuiling van het water. De koala wordt bedreigd door de bosbranden in Australië. En ook het koraal ziet er niet goed uit. Er wordt steeds meer gebouwd, waardoor er minder ruimte is voor een dier. Of mensen laten gif weglopen in rivieren. Sommige mensen willen graag de huid, hoorn of vin van een dier hebben en jagen dan op zulke dieren. Of het is te droog en dan ontstaat er snel een brand. Dieren kunnen ook plastic en ander afval opeten of erin verstrikt raken.”

Hoe vind jij dat?
"Ik vind dat heel naar en verdrietig. Zo hoort de natuur niet te zijn. En de natuurlijke kringloop wordt ook doorbroken. Zo heeft de Heere de aarde niet bedoeld, en de dieren lijden om onze zonden.”

Wat zou eraan gedaan kunnen worden?
"Mensen moeten eerst nadenken voor ze iets doen. Of het wel goed is voor de natuur. We moeten het samen doen. Ik moet mijn afval op de plek brengen waar het hoort. En geen echt bont kopen.”


Jolise Oostdijk (11) uit Krabbendijke:

„Ik houd van dieren, vooral van reptielen en wilde dieren, omdat ze zo mooi geschapen zijn. In de Weet en in het WNF-blad lees ik over uitstervende dieren. Ik vind dat erg want God heeft die dieren zo mooi gemaakt en wij maken de schepping zomaar kapot. Het is ook een raar idee dat die dieren er dan gewoon niet meer zijn! De Heere heeft in de Bijbel gezegd dat wij voor de dieren moeten zorgen, die Hij gemaakt heeft (Genesis 1: 28). Wij kunnen er allemaal wat aan doen, door bijvoorbeeld geen afval te laten slingeren, de leefgebieden niet aan te tasten, geen bontjas te dragen, dieren met rust te laten en donateur te worden van de WWF. Zorg goed en met respect voor Gods schepping!”


Floris van de Brug (10) uit Garderen:

„Ik houd van de meeste dieren, omdat elk dier een talent heeft. Sommige dieren zijn ook heel leuk. Ik vind honden erg leuk, omdat je ermee kunt spelen. Maar van vogelspinnen houd ik niet. Soms hoor ik op school dat dieren zoals panda’s, tijgers en sommige beren kunnen uitsterven. Dit komt door veel afval en troep in de natuur, door het jagen op dieren en door te weinig leefgebied. Ik vind het slecht dat dieren bijna uitsterven. De HEERE God heeft Zelf de dieren geschapen en Hij vond de natuur goed, dus Hij zal het ook wel erg vinden. Ieder mens kan hier iets aan doen: Geen afval meer in de natuur gooien en de dieren met rust laten. En geen een dingen kopen die met het kappen van bos te maken hebben.”


Neline de Kloe (8) uit Gameren:

„Ik houd van dieren, omdat ze grappig zijn! En vaak ook lief. Ik houd vooral van poezen en konijnen. Mijn poes is pas doodgereden. Nu heb ik twee nieuwe poesjes. Soms lees ik in de krant bijvoorbeeld dat er stropers zijn die op neushoorns jagen. Ze willen hun hoorns hebben om er geld aan te verdienen. Dit vind ik niet goed, omdat er zo steeds minder diersoorten overblijven. Alle dieren zijn geschapen en we moeten goed voor hen zorgen. Dat heeft de Heere al tegen Adam gezegd. Mensen die veel met de natuur en met deze dieren bezig zijn, moeten de stropers vangen. Zelf kunnen wij geld geven aan mensen die voor deze dieren zorgen, zodat er misschien wel nieuwe babydiertjes geboren worden. Het uitsterven moet stoppen.”


Lynn Breukel (13) uit Hendrik-Ido-Ambacht:

„De bamboebossen van panda’s worden omgekapt om plaats te maken voor wegen of landbouwgrond. Dieren sterven uit en dat komt ook door het gedrag van de mens. Ik vind het jammer als diersoorten uitsterven, want ze geven kleur aan de wereld. Ook in het klein is het jammer. Bij ons in de tuin zien we bijvoorbeeld nooit mussen. Doordat er veel akkerland volgebouwd wordt met huizen en industrie verdwijnt de mus. In de Bijbel – in Romeinen – staat dat het ganse schepsel zucht. De planten en dieren moeten ook veel lijden. Nu lezen we over de kangoeroes in Australië, die nergens heen kunnen door brand. De schepping wordt door de mens uitgeput en mishandeld. In Genesis 3 staat er ook iets over. De natuur deelt in de straf van de mens, staat er in de Bijbel met uitleg.”

 

Foto's & Video's

Geplaatst op: 18-02-2020 geschreven door: TEKST Jeannette Wilbrink-Donkersteeg BEELD Familie Breukel, Van de Brug, De Kloe en Oostdijk, Istock

naar magazine

Reacties

Wees de eerste om een reactie achter te laten!

Laat een reactie achter

Naam:
E-mail:
(Jouw e-mailadres komt niet bij het bericht op de website)

Nieuws van vandaag

Museum Het Schip organiseert gratis workshops voor kinderen

Museum Het Schip organiseert gratis workshops voor kinderen

Van 4 juli t/m 16 augustus kunnen kinderen aan de slag met oude ambachten in Museum Het Schip in Amsterdam.  Ze leren linoleum snijden, boekbinden,...

lees meer

Jon (5) is dol op mini shetlander Britt

Jon (5) is dol op mini shetlander Britt

Hoi Kitslezers, Mijn naam is Jon, ik ben 5 jaar en ik woon in Oostkapelle. Wij hebben thuis een mini shetlander.  Het is een echte mini van...

lees meer