Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Mensen doden dieren vanwege zeep, goud en pels

Sommige mensen vangen dieren of vernielen hun leefgebied; anderen zetten juist drones in om de beestjes te helpen.

Hij leeft op het Indonesische eiland Borneo. Daar eet de BORNEO ORANG OETAN vruchten, bladeren en schors van bomen in regenwouden. Met zijn 90 kilo, lange armen en lange haren ziet hij er indrukwekkend uit. Toch is hij kwetsbaar: mensen kappen zijn leefgebied om er palmolieplantages aan te leggen. Als het zo doorgaat, sterft de orang oetan uit.

Op rotswanden in China leeft een schattig konijntje. Tenminste, het is te hopen dat het er nog leeft. PIKA heet dit grijze beestje, dat vaak zo’n 20 centimeter groot is. Het dier werd pas in 1983 ontdekt. Maar al tientallen jaren lang wordt het zelden meer gezien. Natuurwetenschappers denken dat de pika gaat verdwijnen door de opwarming van de aarde.

In Suriname noemen ze de REUZENOTTER ”grote waterhond”. Hij kan wel 1.8 meter lang worden en is daarmee de grootste ottersoort die er bestaat. Toch dreigt hij uit te sterven. Het zijn goudzoekers die het hem moeilijk maken. Zij gebruiken kwik om het goud dat ze in de bodem vinden te smelten. Dit gevaarlijke spul komt in de rivieren terecht. Zo wordt de reuzenotter langzaam vergiftigd.

„Geen enkele panter heeft zo’n mooie pels”, schrijft de WWF-Rangerclub op haar website. Maar ook: „De AMOERLUIPAARD is een van de sterkstbedreigde katachtigen ter wereld.” Er wordt op hem gejaagd vanwege zijn prachtige pels en zijn leefgebied wordt vernield door bomenkap. Die jacht is verboden.

Met drones wordt geprobeerd de ZWARTVOET-FRET te redden! Dit diertje eet namelijk prairiehonden. Maar de prairiehonden hebben last van een ziekte waardoor ze doodgaan. De Amerikanen vuren daarom met drones medicijnen en voedsel op de zieke prairiehondjes af. In de hoop dat ze beter worden en als hapje voor de fret kunnen dienen.


Geplaatst op dinsdag 18 februari 2020 door TEKST Jeannette Wilbrink-Donkersteeg BEELD iStock

Mensen doden dieren vanwege zeep, goud en pels
Mensen doden dieren vanwege zeep, goud en pels
Mensen doden dieren vanwege zeep, goud en pels
Mensen doden dieren vanwege zeep, goud en pels
naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Wriemende wortels!?

21241kitsnatuurwandeling-23.jpg

Verliefde eenden, eigenwijze paarden en een poepende worm. Je maakt het allemaal mee in natuurgebied de Hellegatsplaten. Boswachter Justin Haaij...

Lees meer

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer
Word abonnee