Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Uitgestorven diersoorten

Sommige diersoorten zullen we nooit met eigen ogen kunnen zien. Ze zijn uitgestorven. Hier een paar voorbeelden. Eén hiervan werd pas vorige maand uitgestorven verklaard.

Wie weet, stampten zijn enorme poten ooit over de plek waar nu jouw huis staat, want deze olifantachtige reus leefde lang geleden ook in Nederland. Veel feitjes over de MAMMOET zullen wel altijd een geheim blijven. En zoals vaak het geval is, hebben wetenschappers die in de schepping geloven, soms andere ideeën over dit uitgestorven dier dan onderzoekers die denken dat de wereld vanzelf is ontstaan. In elk geval zijn er niet alleen botten en tanden, maar zelfs stukjes huid, haar, slurven en oren van mammoets gevonden. De wolharige mammoet is een van de bekendste. Bij Naturalis in Leiden zie je hoe groot hij was. Daar staat een skelet van meer dan 3 meter hoog!

De DODO was een flinke vogel van wel 15 tot 20 kilo, die niet kon vliegen. Hij leefde op het eiland Mauritius, waar hij eind 17e eeuw (dus ruim 200 jaar terug) is uitgestorven. Er zijn veel botten van dodo’s gevonden, maar geen complete skeletten. Daarom heeft Naturalis de vogel ”nagemaakt”.

Ook de DINOSAURIËR kun je in Naturalis bewonderen. Zijn skelet tenminste... Helemaal compleet is het niet, maar toch kon er meer dan driekwart uit de Amerikaanse bodem gehaald worden. Die klus duurde drie jaar. Er zijn alleen botten gevonden, geen huid of haar.

In 2003 werd hij voor het laatst door onderzoekers gezien: de CHINESE LEPELSTEUR. Omdat er sindsdien nooit meer een spoor van hem gevonden is, werd hij afgelopen maand officieel uitgestorven verklaard. Daarmee lijkt een van de grootste zoetwatervissoorten voorgoed verdwenen, doordat er te veel op hem gevist werd. Hij kon 7 meter lang worden, woog soms wel 450 kilo en woonde in de langste rivier van Azië.


Geplaatst op dinsdag 18 februari 2020 door TEKST Jeannette Wilbrink-Donkersteeg BEELD ANP, iStock

Uitgestorven diersoorten
Uitgestorven diersoorten
Uitgestorven diersoorten
naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Wriemende wortels!?

21241kitsnatuurwandeling-23.jpg

Verliefde eenden, eigenwijze paarden en een poepende worm. Je maakt het allemaal mee in natuurgebied de Hellegatsplaten. Boswachter Justin Haaij...

Lees meer

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer
Word abonnee