Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Allemaal beugelbekkies

Naar de ortho. Die drie woordjes staan in de agenda van heel veel Kits-lezers. Hoe zij dat vinden, verschilt nogal. De één heeft flink wat last van z’n beugel, de ander merkt er weinig van. Hier vijf ervaringsverhalen…

GEEN TOFFEE, MARS OF DROP
Maaike Bremmer (12) uit Borssele heeft haar slotjesbeugel sinds 1 juli. Ze moet hem dag en nacht in, maar vindt het nu ,,niet meer per se vervelend”. In het begin was het dat wel, vertelt Maaike.
,,Op het moment dat ik dit schrijf, heb ik nog geen elastiekjes, maar als ik weer naar de ortho moet, dan krijg ik die. Er is bij mij nog weinig bijzonders gebeurd, alleen heb ik weleens gehad dat er een slotje losging. De lijm waarmee die slotjes zijn vastgemaakt, is er dan vanaf en dan kun je ze heen en weer schuiven.

De minder fijne dingen van zo’n beugel vind ik: Je moet telkens 10 minuten tandenpoetsen (of 5 minuten als je een elektrische tandenborstel hebt.) Je mag geen plakkerige dingen eten, zoals toffees, marsen of dropjes, anders ben je ongeveer een halfuur aan het tandenpoetsen. Je moet ook uitkijken met harde dingen zoals lolly’s, stokbrood en appels. Een appel moet je het liefst in stukken opeten. Ook mag je geen frisdrank meer. En je moet niet op pennen, potloden of nagels kauwen. En eh… natuurlijk góed poetsen, hè!”

EERST KIEZEN LATEN TREKKEN
,,
Als het goed is, hoef ik maar twee jaar een beugel”, zegt Rhodé Otte (12) uit Borssele. ,,Dan ben ik er vanaf en houd ik er een mooi gebit aan over.” Rhodé heeft sinds de eerste week van januari een slotjesbeugel.

,,De beugel zetten, deed bij mij geen pijn. Een paar dagen daarvoor had ik elastiekjes tussen mijn kiezen gekregen, zodat er meer ruimte kwam voor de ringen die om mijn kiezen zouden worden geplaatst. En nog weer een paar maanden dáárvoor moest ik vier kiezen laten trekken om meer ruimte te krijgen in mijn mond.”

De beugel vindt Rhodé niet vervelend. Ze voelt er niets van, vertelt ze. ,,Het tandenpoetsen is wel irritant, omdat het zo lang duurt. Van het aandraaien van de beugel heb ik zelf gelukkig niet zo veel last, maar soms hoor ik van kinderen dat zij dat wel hebben. Wat niet fijn is: dat je lippen weleens in je beugel vastzitten. Eén keer ben ik teruggegaan, omdat het ijzerdraad in mijn wang zat te prikken, dat is ook niet zo lekker. Ik heb gelukkig nog nooit een los slotje gehad.”

LACHEN OM HOE JE PRAAT
Inmiddels is ze aan de blokjesbeugel toe, maar haar eerste beugel was een twin-blok, vertelt Anne-Mirthe Visscher (11) uit Rouveen. Een losse beugel, dus. ,,Dat was wel even wennen! Slikken kostte moeite, en mijn tanden en kaken deden zeer.”

,,Die pijn in het begin is echt een nadeel van deze beugel. Voordeel is dat je kunt lachen om hoe je praat.... Ik heb nu een blokjesbeugel. Inzetten duurt lang, er stond een afspraak van 70 minuten ingepland! Eerst maken ze je tanden schoon. Met blauwe lijm plakken ze een blokje op je tand. Daar schijnen ze met een speciale lamp op, zodat de lijm snel droogt. De blokjes zijn een soort klepjes. Die zetten ze open en dan klikken ze daar een draadje door. Bij de controle halen ze dat draadje eruit en doen ze er een nieuw draadje in. Als je er maar eenmaal aan gewend bent, merk je niets meer van deze beugel. Je moet wel op een speciale manier poetsen. En bepaalde dingen mag je niet eten: drop of kauwgom, toffees, mentos en noten. Soms eet ik iets stiekem wel, hoor…!”

,,TOEN IK OP EEN LOLLY BEET…”
,,Niet leuk", vindt Rosaline van Horssen (11) uit Aalst de blokjesbeugel die zij nu een halfjaar heeft. ,,Want elke maand moet het ijzerdraad strakker worden getrokken en dat doet best wel pijn." 

Handig aan een beugel is dat je tanden mooier gaan staan, geeft Rosaline toe. ,,Mijn tanden staan schots en scheef. Ik heb geen nachtbeugel of zo. Ik ben gewoon heel saai met alleen een blokjesbeugel zonder gekleurde elastiekjes!

Er is één keer een blokje los gegaan. Dat kwam doordat ik van een lolly beet. Een beetje dom! Ze hebben hem gewoon weer vastgelijmd en nu is er niks meer aan de hand. Ik moet ongeveer elke maand naar de ortho.” 

IK HEB EEN HEEL LEUKE ORTHO
Lotte Koster (12) uit Gorinchem had een diepe overbeet. En ja hoor: ze mocht een slotjesbeugel in ontvangst nemen. ,,Het aandraaien is wat minder, maar ik heb er nooit erg veel last van.”

Lotte draagt bij de beugel ook elastiekjes, vertelt ze, ,,want die corrigeren de stand van mijn tanden. Net voor het eten doe ik ze uit en daarna weer in. Ik moet eens per maand terugkomen. Als er iets los zit of kapot is, moet je even bellen.
Ik heb twee keer gehad dat er een slotje los zat. Ik ben daarvoor niet naar de ortho geweest. Maar toen er een slotje van mijn draad was afgeschoven, moest ik wel langskomen, omdat ik last had van de draad die uitstak. Ze hebben toen die draad afgeknipt en het slotje weer geplakt.

Het poetsen duurt wat langer, omdat ik tussen mijn beugel met een miniborsteltje moet poetsen. ’s Avonds moet ik ook nog met mondspoeling spoelen. Ik heb een heel leuke ortho. Op de foto’s zie je mij met haar en de assistente.”

Geplaatst op dinsdag 25 augustus 2020 door Jeannette Wilbrink-Donkersteeg

Allemaal beugelbekkies
Allemaal beugelbekkies
Allemaal beugelbekkies
Allemaal beugelbekkies
Allemaal beugelbekkies
naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Wriemende wortels!?

21241kitsnatuurwandeling-23.jpg

Verliefde eenden, eigenwijze paarden en een poepende worm. Je maakt het allemaal mee in natuurgebied de Hellegatsplaten. Boswachter Justin Haaij...

Lees meer

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer
Word abonnee