Wat een woord zeg... orthodontie!

Je zou je tong erover breken en er klapperende tanden van krijgen: ortho-don-tie. Geen wonder dat de meeste kinderen het liever gewoon over “de ortho” hebben. Maar wat is dat nou eigenlijk precies?  

GEEN TANDARTS, OF TOCH…?
Jawel, de orthodontist is een tandarts met extra veel verstand van beugels. Na zijn ‘gewone’ opleiding Tandheelkunde heeft-ie ook nog eens vier jaar aan de universtiteit gestudeerd!

OVERBEET
Een beugel heb je nodig als je tanden scheef staan of bijvoorbeeld als je boventanden niet netjes op je ondertanden staan. Het gebeurt nogal eens dat de boventanden naar voren en je ondertanden naar achter staan.

ONDERBEET
Als je een onderbeet hebt, is het juist andersom. Dan staan je ondertanden verder naar voren dan je boventanden.

SLOTJES
Slotjes of brackets zijn kleine metalen plaatjes, die op je tanden vastgemaakt worden. Er zitten metalen draden tussen, die ervoor zorgen dat je tanden goed gaan staan.

ELASTIEKEN
Elastiekjes worden vaak gebruikt met een slotjesbeugel. Ze verbinden je onder- en bovenkaak, zodat die netjes op elkaar gaan staan.

TWINBLOK
Een losse –dus uitneembare beugel– wordt vaak een twinblok genoemd.

Geplaatst op dinsdag 25 augustus 2020 door Jeannette Wilbrink-Donkersteeg BEELD Pixabay

naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Speciaal voor jou: Kits live!

Kits.jpg

De volgende Kits live-uitzending is op donderdag 20 mei! Kijk gezellig mee om 19.00 uur. 4 kinderen en hun juf of meester zullen...

lees meer

Oproep: slopers gezocht!

rumman-amin-CQJOOBPDNxo-unsplash.jpg

Hoi! Ooit iets gesloopt waar je ouders of anderen niet blij mee waren? Daar zouden wij bij Kits best meer van willen weten! En als je weleens...

lees meer
  • Kits, christelijk kinderblad voor jou