Wat een woord zeg... orthodontie!

Je zou je tong erover breken en er klapperende tanden van krijgen: ortho-don-tie. Geen wonder dat de meeste kinderen het liever gewoon over “de ortho” hebben. Maar wat is dat nou eigenlijk precies?  

GEEN TANDARTS, OF TOCH…?
Jawel, de orthodontist is een tandarts met extra veel verstand van beugels. Na zijn ‘gewone’ opleiding Tandheelkunde heeft-ie ook nog eens vier jaar aan de universtiteit gestudeerd!

OVERBEET
Een beugel heb je nodig als je tanden scheef staan of bijvoorbeeld als je boventanden niet netjes op je ondertanden staan. Het gebeurt nogal eens dat de boventanden naar voren en je ondertanden naar achter staan.

ONDERBEET
Als je een onderbeet hebt, is het juist andersom. Dan staan je ondertanden verder naar voren dan je boventanden.

SLOTJES
Slotjes of brackets zijn kleine metalen plaatjes, die op je tanden vastgemaakt worden. Er zitten metalen draden tussen, die ervoor zorgen dat je tanden goed gaan staan.

ELASTIEKEN
Elastiekjes worden vaak gebruikt met een slotjesbeugel. Ze verbinden je onder- en bovenkaak, zodat die netjes op elkaar gaan staan.

TWINBLOK
Een losse –dus uitneembare beugel– wordt vaak een twinblok genoemd.

Geplaatst op dinsdag 25 augustus 2020 door Jeannette Wilbrink-Donkersteeg BEELD Pixabay

naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Speciaal voor jou: de Kits live-uitzending op 23 maart

WhatsApp Image 2022-01-27 at 12.10.23-aangep.jpg

Luisteren en kijken jullie weer mee? Even de kiezen op elkaar. Jullie moeten dan wel irritant lang wachten, maar 23 maart is het weer...

lees meer

Zo klonk de Troonrede als Zijne Majesteit kinderen voor zijn neus had

437934293_cebad7ce51.jpeg

Prinsjesdag 2021 verschilde in bijna alles van eerdere keren. Wat wel hetzelfde was: de koning las een Troonrede vol ingewikkelde zinnen voor....

lees meer
  • Kits, christelijk kinderblad voor jou