Jacoline wordt het liefst bruidskapster

Haar moeder, zussen en vriendinnen vinden het allemaal heerlijk. En zelfs de juf is graag haar proefkonijn. Jacoline Bouw (12) uit Lunteren doet namelijk niets liever dan… haren invlechten!

Al een jaar of vijf is het dé grote hobby van Jacoline. Ze heeft haren altijd al mooi gevonden en merkte op een gegeven moment dat ze daar graag mee bezig was. Steeds vaker vlocht ze het haar in van haar moeder en haar zussen. ,,Die vinden het ook nog eens heerlijk”, vertelt Jacoline.

,,Soms doe ik op een feestje ook de haren van de meeste dametjes. En mijn juf van de Rehobothschool in Kootwijkerbroek vindt het ook wel lekker om proefkonijn te zijn.”
Wat Jacoline vooral aanspreekt in haar hobby? ,,Dat je van het sierraad dat je gekregen hebt, zoiets moois kunt maken.”
Echt moeilijk is haar hobby niet, vindt ze zelf. Natuurlijk mislukt het vlechten weleens, maar dan kun je het ,,gewoon uithalen en weer opnieuw doen, maar dat gebeurt bijna niet.”
Eigenschappen die wel handig zijn voor iemand die het invlechten als hobby heeft, zijn volgens Jacoline: ,,Creativiteit en geduld. En je moet natuurlijk met zachtheid iemand behandelen.”

Nieuwe dingen leert Jacoline vooral door gewoon goed om zich heen te kijken hoe mensen hun haar dragen. Af en toe bekijkt ze via internet een filmpje.

Duur is haar hobby niet, vertelt Jacoline: ,,Dat valt wel mee. Soms heb je wat haarlak nodig, veel meer eigenlijk niet. Het is ook nuttig om haren te doen. Je ziet er verzorgd mee uit.”
Wie haar eigen haren invlecht? Dat doet Jacoline meestal gewoon zelf. ,,Maar”, zegt ze, ,,een staart is ook mooi.”

Het enige wat ze niet zo leuk vindt, is dat mensen soms vragen of ze hun haar wil doen en dat er dan ,,dikke knopen” in blijken te zitten.

Ondertussen is ze vast van plan later bruidskapster te worden. Volgens haar zijn er verschillende opleidingen voor, waaruit ze kiezen kan. Totdat het zover is, blijft het “haren doen” een liefhebberij. En is er even geen hoofd met haren in de buurt, dan heeft ze gelukkig nog een andere hobby waarmee ze zich kan bezighouden. Ook daarmee kom je trouwens zomaar weer bij bruiloften terecht. Jacoline houdt namelijk van bloemstukjes maken, ,,zoals een toef, een boeket of een corsage.”

Foto's & Video's

Geplaatst op: 03-03-2020 geschreven door: TEKST Jeannette Wilbrink-Donkersteeg BEELD Anton Dommerholt

naar magazine

Reacties

Laat een reactie achter

Naam:
E-mail:
(Jouw e-mailadres komt niet bij het bericht op de website)

Nieuws van vandaag

Museum Het Schip organiseert gratis workshops voor kinderen

Museum Het Schip organiseert gratis workshops voor kinderen

Van 4 juli t/m 16 augustus kunnen kinderen aan de slag met oude ambachten in Museum Het Schip in Amsterdam.  Ze leren linoleum snijden, boekbinden,...

lees meer

Jon (5) is dol op mini shetlander Britt

Jon (5) is dol op mini shetlander Britt

Hoi Kitslezers, Mijn naam is Jon, ik ben 5 jaar en ik woon in Oostkapelle. Wij hebben thuis een mini shetlander.  Het is een echte mini van...

lees meer