Met LEGO in bad

Er is weinig dat niet hij níet met LEGO maken kan. Sem van der Wulp (9) uit Kesteren geniet er elke week urenlang van. Zijn LEGO gaat mee op vakantie naar Oostenrijk. En zijn LEGO gaat zelfs mee in bad!

Wanneer heb jij de LEGO ‘ontdekt’?

,,Toen ik 4 jaar was, verhuisden we naar ons nieuwe huis. Toen kreeg ik van mijn vader LEGO om mee te spelen. Voor die tijd bouwde ik ook al van alles, maar dan met DUPLO.”

Wat was het eerste dat je van LEGO maakte?

,,Dat weet ik niet zo goed meer. Ik denk een brandweerwagen.”

Later bouwde je zelfs een heel dorp?

,,Ja, dat dorp is er nog steeds. Er staan trouwens niet alleen gebouwen van LEGO in, maar ook andere dingen die ik heb gemaakt. Of gewoon spullen die ik leuk vind, bijvoorbeeld van hout of karton. Het is te veel om allemaal op te noemen. Een paar voorbeelden van dingen die wel van LEGO zijn gemaakt: een Aldi, een ziekenhuis, een kledingwinkel, een dierenwinkel, een restaurantje, een school, een station en huizen.”

Wanneer speel jij vooral met je LEGO?

,,Het hele jaar door, maar in de winter het meest. Zomers speel ik weleens buiten met de LEGO. En ik neem het ook mee in bad.”

Waar speel je vooral met de LEGO?

,,Het meeste op de zolder. Daar mag het heel lang blijven staan.”

Hoe kom je op ideeën?

,,Als ik ergens ben geweest, dan krijg ik daar inspiratie door. En dan probeer ik na te bouwen wat ik gezien heb. Een tijdje terug zijn we naar kamp Vught geweest. (Tijdens de Tweede Wereldoorlog hielden de Duitser hier onder anderen Joden gevangen,JWD.) Daarna heb ik een barak, een wachttoren, een vliegtuigwrak, prikkeldraad, bomen en poppetjes met streepkleding gemaakt. Met LEGO is het natuurlijk wel anders dan in het echt.”

Waarom vind je LEGO zo leuk?
,,Omdat ik er telkens nieuwe dingen mee kan maken.”

Vind je dat jouw hobby een leerzame hobby is?

,,Ja, ik vind LEGO leerzaam, omdat je steeds beter kunt leren bouwen. En je begrijpt hoe  dingen in elkaar zitten. Dat kan je later van pas komen.”

Is het een dure hobby?

,,LEGO is niet goedkoop, maar het is sterk en gaat lang mee.”

Heeft deze hobby ook nadelen?

,,Soms raak ik gefrustreerd, omdat mijn eigen ontwerp niet goed uitkomt. En omdat ikhet dan opnieuw moet maken en je het dan helemaal niet meer weet. Soms raak je LEGO kwijt, doordat het zo klein is. Het zoeken naar de goede stenen is af en toe ook best lastig.”

Doe je ook weleens iets met Technisch LEGO?

,,Mijn vader heeft Technisch LEGO. Daar gebruik ik vaak bepaalde onderdelen van. Maar Technisch LEGO is groter en dat vind ik minder bij de gewone LEGO passen.”

Gaat je LEGO mee op vakantie?

,,Zeker! Dan kan ik soms even rustig spelen. We gaan vaak naar Oostenrijk op vakantie. Samen met papa heb ik een keer een rodelbaan en een kabelbaan met motor gemaakt. En ik teken vaak een spel op een vel papier en daar gebruik ik dan ook LEGO bij.”

Heb je weleens iets bijzonders beleefd met je LEGO?

,,Vorig jaar heb ik op school een spreekbeurt gehouden over de ruimte. Ik heb toen een spaceshuttle van LEGO van gemaakt, compleet met een lanceerinstallatie. De spaceshuttle heb ik met mijn afstandsbediening in de klas gelanceerd.”

Speel je liever alleen of liever samen met anderen?

,,De ene keer speel en bouw ik liever alleen, dat is lekker rustig aan mijn hoofd. Een andere keer vind ik het juist leuk om samen te spelen. Ik heb één zus. Zij heet Maryam. Soms spelen en bouwen we samen. We hebben ook samen aan het LEGO-dorp gewerkt. Af en toe is het lastig als we verschillende ideeën hebben, maar er komt altijd wel een oplossing. Met mijn neef Richard speel ik vaak politie en boeven. En met mijn vriendjes, Hendri en Robert, speel ik ook met de LEGO.”

Heb je nog meer hobby’s?

,,Ja, ik speel graag met onze hond Bella. Ik houd van lezen, van spelletjes, tekenen en zwemmen. En ik speel graag soldaatje. De Tweede Wereldoorlog en ook de ruimtevaart vind ik heel interessant!”


Foto's & Video's

Geplaatst op: 03-03-2020 geschreven door: TEKST Jeannette Wilbrink-Donkersteeg BEELD Anton Dommerholt

naar magazine

Reacties

Laat een reactie achter

Naam:
E-mail:
(Jouw e-mailadres komt niet bij het bericht op de website)

Nieuws van vandaag

Museum Het Schip organiseert gratis workshops voor kinderen

Museum Het Schip organiseert gratis workshops voor kinderen

Van 4 juli t/m 16 augustus kunnen kinderen aan de slag met oude ambachten in Museum Het Schip in Amsterdam.  Ze leren linoleum snijden, boekbinden,...

lees meer

Jon (5) is dol op mini shetlander Britt

Jon (5) is dol op mini shetlander Britt

Hoi Kitslezers, Mijn naam is Jon, ik ben 5 jaar en ik woon in Oostkapelle. Wij hebben thuis een mini shetlander.  Het is een echte mini van...

lees meer