Wouter oefent elke dag op de cornet

Een trompet is nog een beetje te groot voor de handen van Wouter Teekens (8) uit Nijkerk. Maar daar vond hij een oplossing voor: ,,Ik kreeg een cornet, die is iets kleiner.”

Toen Wouter nog maar 6 was, ging hij met zijn broer en zus mee naar een open dag van het Nijkerks Stedelijk Fanfare Corps (NSFC).„Ik mocht daar een trompet proberen”, vertelt hij, „dat wilde ik graag, want ik wilde al heel lang trompet spelen.”
Wouter kon meteen een goede noot uit de trompet krijgen, zijn broer en zus niet, want in het begin valt dat echt niet mee.
„Mijn zus koos toen voor de dwarsfluit, ook bij het NSFC, en mijn broer ging verder met orgelspelen. Hij krijgt les in de Grote Kerk.”

Opwarmen
Zelf mocht Wouter op trompetles, maar toen bleek dat de trompet nog wat te groot voor zijn handen was, kreeg hij een cornet.  Hij legt uit hoe hij te werk gaat: „Eerst moet ik mijn cornet opwarmen. Daarna zet ik hem aan mijn mond en dan moet ik mijn lippen strak zetten en ademhalen. Nu kan ik gaan spelen.  Ik mag niet bij elke noot ademhalen – dat doe ik soms stiekem wel, maar dat hoort mijn cornetleraar meteen. Ik heb een heel leuke cornetleraar.

Drie ventielen
Ik moet elke dag oefenen, daar heb ik niet altijd zin in. Maar als ik bezig ben, vind ik het altijd leuk. Een cornet heeft drie ventielen, daarmee moet je alle noten spelen. Dat is best moeilijk, want sommige noten hebben dezelfde greep. Het ligt eraan hoe strak ik mijn lippen heb, hoe het klinkt. Hoe strakker mijn lippen, hoe hoger de klank.

Ritme lastig
Ik leer natuurlijk ook noten lezen, dat kan ik al best goed, maar ik vind ritme lastig. Als ik nog poosje doorleer, mag ik bij het leerlingenorkest. Daar heb ik heel veel zin in.
Als ik zo ver ben mag mag ik ook meespelen met de optocht van Sinterklaas. Mijn zus speelt daar al en zij vindt het ook heel leuk. Ze spelen daar met heel veel verschillende instrumenten.”

 

Geplaatst op dinsdag 4 augustus 2020 door Jeannette Wilbrink-Donkersteeg BEELD Wouter Teekens

naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Prinsjesdag in Staphorst

staphorstnieuw4.jpeg

Normaal staat groep 8 van de Prins Mauritsschool in Staphorst ieder jaar met Prinsjesdag langs de route in Den Haag. Afgelopen dinsdag kon dat...

lees meer

Megazonnebloemen

marcella_en_Lea_de_Bruynn.jpg

Marcella en Leah de Bruyn hebben in hun tuintje deze zonnebloemen gezaaid. Ze zijn supergroot geworden!

lees meer
  • Kits, christelijk kinderblad voor jou