Bibberen en zweten

De woestijn is onvergelijkbaar met Nederland. Superheet overdag, superkoud
’s nachts. Er wonen dieren die je bij ons nooit zult zien, en het landschap verandert steeds. Wist je dat er zelfs woestijnen zijn op Mars? 

Duwen maar!
Een kameel is het beste vervoersmiddel in de woestijn. Maar als je die niet hebt, kun je met een auto gaan. Die moet dan wel vierwielaandrijving hebben, anders kom je niet ver. Gouden tip: vertel je vader dat hij de banden van de auto een beetje leeg laat lopen. Dat lijkt niet slim, maar als je dat doet, hebben de wielen beter grip op het zand! En komt je toch vast te zitten met de auto? Uitgraven en duwen maar!

Water en dekens
In de woestijn kunnen de verschillen in de temperatuur erg groot zijn. Overdag wordt het gemakkelijk meer dan 50 graden, maar ‘s winters zakt de temperatuur ’s nachts soms tot onder het vriespunt! Als je gaat kamperen, moet je dus zorgen voor veel water voor overdag en genoeg warme dekens voor de nachten. Pfff… Daar moet je overdag dus echt niet aan denken!

Pas op!
Het zand in zandwoestijnen blijft niet altijd op zijn plek liggen. Het beweegt voortdurend! De wind zorgt ervoor dat de scherpe toppen van de zandduinen steeds weer andere vormen hebben. Vertrouw er dus nooit op dat je je sporen weer terug kunt vinden, want de volgende dag zijn die vaak verdwenen. Dat geldt ook voor tekeningen en woorden die je in het zand achterlaat.

Scherpe horens
In de Grote Arabische Woestijn leefde vroeger de Arabische oryx: een soort antilope met scherpe horens en een zwart-witte kop. Er werd op de oryx gejaagd waardoor het dier in het wild uitstierf. Gelukkig leefden ze nog wel in dierentuinen. De kinderen van die dieren werden weer uitgezet in de woestijn. Nu gaat het iets beter met de oryx, maar er zijn nog steeds stropers die de dieren vangen.

Woestijn op Mars
Ook op andere planeten zijn woestijnen! De bekendste woestijnplaneet is Mars. De woestijn daar lijkt op aardse woestijnen, al is de grond er roder en het klimaat onherbergzaam. Mensen kunnen er niet ademen omdat er te weinig zuurstof in de lucht zit. Toch zijn er veel mensen die graag naar Mars zouden gaan. In de toekomst gaat dat waarschijnlijk ook lukken.

Geplaatst op woensdag 16 september 2020 door en beeld Jacob Hoekman

Bibberen en zweten
Bibberen en zweten
Bibberen en zweten
Bibberen en zweten
naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Speciaal voor jou: de Kits live-uitzending op 1 december

20221103_185414.jpg

Houd jij van zingen of speel je een instrument? Dan mag je deze Kits LIVE niet missen! John en Geert-Jan Hoekman spelen en zingen al jaren...

lees meer

Zo klonk de Troonrede als Zijne Majesteit kinderen voor zijn neus had

437934293_cebad7ce51.jpeg

Prinsjesdag 2021 verschilde in bijna alles van eerdere keren. Wat wel hetzelfde was: de koning las een Troonrede vol ingewikkelde zinnen voor....

lees meer
  • Kits, christelijk kinderblad voor jou