In de woestijn vaart een schip

Als je foto’s van een zandwoestijn ziet, lijkt het net alsof er nooit iets kan groeien. Maar wist je dat er toch veel planten en dieren leven? Ze stellen zich hier aan je voor!

Schip van de woestijn
Kamelen horen bij de woestijn. Of eigenlijk zijn het dromedarissen, want de kamelen die je in de woestijnen van Arabië ziet, hebben maar één bult. Toch noemt iedereen ze gewoon kamelen. Die bult maakt het dier speciaal. Hij slaat er zo veel mogelijk vet in op. Als hij dan lange tijd in de woestijn is en weinig eten of drinken heeft, gebruikt hij de voorraad uit zijn bult. Duurt het dagen voordat hij weer kan drinken, dan gaat de bult slap hangen. Een dier dat niet veel nodig heeft in de woestijn: dat is handig! Eeuwenlang gebruikten mensen kamelen om de woestijn mee over te steken, zoals je de zee oversteekt met een boot. Daarom heeft de kameel de bijnaam: het schip van de woestijn.

Vreemd schubdier
Wat denk je van dit schatje? Het is een doornstaartagaam. Dat is een heel lang woord, maar in de Arabische Woestijn noemen ze dit dier heel kort “dhib”. Het is een hagedissensoort met een stekelstaart. Hij voelt zich helemaal thuis in de woestijn. Gevaarlijk is-ie niet, maar zo ziet hij er wel uit! En dat is maar goed ook, want daardoor kan hij zijn vijanden afschrikken. Jou ook?

Dadelpalmen
Er is een boom die van hitte en droogte houdt: de dadelpalm. Ideaal dus voor in de woestijn! Bovendien kan een palm per jaar makkelijk 20 kilo aan dadels produceren. Dadels zijn gezond, voedzaam en ook nog eens heel zoet. Heb je er weleens een geproefd? Moet je echt doen!

Het regent niet vaak in de woestijn, maar áls het regent, is het meestal heel veel in één keer. Het is bijzonder wat er dan gebeurt. Binnen een paar dagen komt er een groen waas over de woestijn. Blijkbaar lagen er miljoenen zaadjes te wachten op de regen! Dit is precies wat er in Jesaja 35 staat: de woestijn zal bloeien als een roos. Het lijkt onmogelijk, maar het gebeurt toch. Dat past bij Wie God is. Wat wij niet kunnen, kan Hij wel!

Geplaatst op woensdag 16 september 2020 door en beeld Jacob Hoekman

In de woestijn vaart een schip
In de woestijn vaart een schip
In de woestijn vaart een schip
naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Prinsjesdag in Staphorst

staphorstnieuw4.jpeg

Normaal staat groep 8 van de Prins Mauritsschool in Staphorst ieder jaar met Prinsjesdag langs de route in Den Haag. Afgelopen dinsdag kon dat...

lees meer

Megazonnebloemen

marcella_en_Lea_de_Bruynn.jpg

Marcella en Leah de Bruyn hebben in hun tuintje deze zonnebloemen gezaaid. Ze zijn supergroot geworden!

lees meer
  • Kits, christelijk kinderblad voor jou