Weetjes over het IQ

Wat zijn hoogbegaafde kinderen? Kinderen met een hoog IQ! Eh… dit schiet natuurlijk niet op, want: wat is nou weer een IQ?

IQ…

…is de afkorting van Intelligentie Quotiënt. Intelligentie betekent: de mogelijkheid om dingen te begrijpen, problemen op te lossen, verschillen te zien, plannen te maken, iets uit te leggen enzovoorts. Dit heeft te maken met je hersenen, je verstand. Quotiënt betekent: de uitkomst, het resultaat van iets. Je IQ is de uitkomst van het meten van je intelligentie.

Test

Je verstand kan gemeten worden? Inderdaad! Er bestaan speciale tests om te kijken hoe intelligent je bent. Als je daarop 100 punten haalt, heb je een normaal of gemiddeld IQ. Haal je veel meer punten, dan ben je hoogbegaafd. Bij veel minder word je laagbegaafd genoemd.

EQ

Niet alleen je verstand –je intelligentie– speelt een rol bij wie je bent en wat je doet, maar ook je emotie, dat is je gevoel. En ook dat wordt weleens getest. Dan wordt je Emotionele Quotiënt gemeten. Scoor je hierop hoog, dan lukt het je vaak eerder om verdriet en blijdschap te uiten of een plekje te geven in je leven. Ook kun je je dan vaak beter inleven in anderen en iets van hun gevoelens begrijpen.

Kloof

Het is niet zo gemakkelijk om je IQ te testen. Iedereen is anders en iedereen heeft verschillende kanten. En als je zenuwachtig bent, slecht geslapen hebt of je grieperig voelt, kun je minder goed nadenken dan anders. Het kan ook zijn dat je op sommige punten heel hoog scoort en op andere juist laag. Kenners zeggen dan dat je een “intelligentiekloof” hebt.

Hoogbegaafd…

…ben je bij een score van meer dan 130 punten. Zit je tussen de 115 en 130, dan wordt er van begaafd gesproken. Volgens wetenschappers is 2,3 procent van alle mensen hoogbegaafd. Maar meesters en juffen op school hebben vaak van wel 10 procent van hun leerlingen het idee dat ze hoogbegaafd zijn.

Verandering

Lange tijd dachten geleerden dat je IQ vaststaat en niet verandert tijdens je leven. Maar de laatste jaren vermoeden wetenschappers dat vooral tijdens je tienerjaren je IQ toch wel omhoog of omlaag kan gaan.

 

 

 

 

Geplaatst op: 28-04-2020 geschreven door: TEKST Jeannette Wilbrink-Donkersteeg BEELD iStock

naar magazine

Reacties

Wees de eerste om een reactie achter te laten!

Laat een reactie achter

Naam:
E-mail:
(Jouw e-mailadres komt niet bij het bericht op de website)

Nieuws van vandaag

Museum Het Schip organiseert gratis workshops voor kinderen

Museum Het Schip organiseert gratis workshops voor kinderen

Van 4 juli t/m 16 augustus kunnen kinderen aan de slag met oude ambachten in Museum Het Schip in Amsterdam.  Ze leren linoleum snijden, boekbinden,...

lees meer

Jon (5) is dol op mini shetlander Britt

Jon (5) is dol op mini shetlander Britt

Hoi Kitslezers, Mijn naam is Jon, ik ben 5 jaar en ik woon in Oostkapelle. Wij hebben thuis een mini shetlander.  Het is een echte mini van...

lees meer