Babykikker is een visje

Aan pup zie je meestal meteen dat het een hondje is, aan een kitten dat het een grote kat of poes gaat worden. Bij pasgeboren geitjes of apen kun je ook wel raden wat het zijn, maar een baby-kikker is een visje, dat in geen enkel opzicht lijkt op het volwassen dier dat het wordt!

Kikker-kenmerken
De kikker is een AMFIBI want hij kan zowel in het water als op het land overleven;
Hij hoort ook bij de GEWERVELDEN want hij heeft een wervelkolom; En verder is hij KOUDBLOEDIG: hij kan zelf geen warmte maken en heeft dus niet altijd ongeveer dezelfde temperatuur, zoals warmbloedige dieren en wij mensen normaal gesproken hebben. Bij kikkers en andere koudbloedigen hangt de temperatuur af van hun omgeving. Als ze te veel afkoelen, kunnen kikkers niet goed meer bewegen, daarom houden ze ’s winters meestal een WINTERSLAAP. Kikkers hebben een bijzondere ROEP, ze zijn de enige dieren die een kwaakblaas hebben. Het geluid dat ze daarmee maken, gebruiken ze vooral om soortgenoten te roepen of te lokken.

Kikker of pad?
Pas als je beter kijkt, kun je goed zien dat een kikker geen pad is, al lijkt hij daarop. Een pad heeft een drogere, ruwere huid dan de vochtige, gladde kikker. Hij is ook forser gebouwd en heeft kortere achterpoten dan een kikker. Daarom loopt of kruipt een pad meestal, terwijl de kikker liever springt.

Anders dan andere baby's
Een babykikker ziet er totaal anders uit dan een volwassen kikker, en dat is heel opvallend. De manier waarop een kikker verandert van een eitje naar een visje tot een kikker, zie je verder namelijk niet onder de gewervelde dieren.

Vijanden
Hoewel hij zelf alleen een vlieg (en andere insecten) kwaad doet, heeft de arme kikker veel vijanden. Vissen, vogels, zoogdieren én reptielen – bijna allemaal lusten ze wel een kikkerbilletje. En dan zijn er nog de mensen. Vooral door hun auto’s, hun milieuvervuiling en bebouwing vormen helaas ook zij een gevaar voor kikkers. Verschillende soorten kikkers worden dan ook met uitsterven bedreigd. 

Foto's & Video's

Geplaatst op: 02-06-2020 geschreven door: Jeannette Wilbrink-Donkersteeg BEELD iStock

naar magazine

Reacties

Wees de eerste om een reactie achter te laten!

Laat een reactie achter

Naam:
E-mail:
(Jouw e-mailadres komt niet bij het bericht op de website)

Nieuws van vandaag

Prinsjesdag in Staphorst

Prinsjesdag in Staphorst

Normaal staat groep 8 van de Prins Mauritsschool in Staphorst ieder jaar met Prinsjesdag langs de route in Den Haag. Afgelopen dinsdag kon dat...

lees meer

Megazonnebloemen

Megazonnebloemen

Marcella en Leah de Bruyn hebben in hun tuintje deze zonnebloemen gezaaid. Ze zijn supergroot geworden!

lees meer