Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

En dan nu het hele plaatje

Na al die meteoroïden, meteoren, meteorieten, planetoïden, kometen dwergplaneten en Planeten is het tijd voor het hele plaatje: het zonnestelsel waarin het allemaal gebeurt. Het stralende middelpunt is de zon. Daaromheen cirkelen acht planeten in hun baan. Sommige hebben manen of ringen, of allebei, andere niet. Maar Bijzonder zijn ze allemaal.

De kleine Mercurius...
...staat van alle planeten het dichtst bij de zon. Hij is vernoemd naar de Romeinse god van de reizigers. Een rondje om de zon duurt maar 88 dagen. Mercurius heeft geen manen. Uit de zon is het bibberen met -182 graden en in de zon verdampt alles bij 472 graden.

De tweede planeet...
...van de zon gezien is Venus, vernoemd naar de Romeinse godin van de liefde. Venus is goed zichtbaar vanaf de aarde en wordt ook wel avondster of morgenster genoemd. Venus draait, anders dan andere planeten, met de klok mee. Venus doet 225 dagen over een rondje om de zon.

De aarde...
...is de enige planeet waarop leven voorkomt. De planeet beschikt over een atmosfeer en een ozonlaag die ons beschermt tegen te sterke uv-straling. Een magnetisch veld beschermt het leven op aarde tegen de zonnewind en radioactieve straling uit het heelal. Een klein deel is vasteland, 71 procent is oceaan.

Mars...
...is een planeet met inslagkraters, vulkanen, valleien en poolkappen. Hij is vernoemd naar de Romeinse god van de oorlog. Mars heeft twee manen, Phobos en Deimos. Waarschijnlijk zijn dit ingevangen planetoïden. In de winter is het koud op Mars met -140 graden,’s zomers is het 20 graden.

Jupiter...
...is de grootste planeet van het zonnestelsel. Hij heet naar de Romeinse oppergod. Het is een gasreus. Je kunt er dus niet op lopen. De planeet is 2,5 keer zo zwaar als alle andere planeten bij elkaar. Jupiter heeft minstens 79 manen. De vier grootste heten Io, Europa, Ganymedes en Callisto.

Ook Saturnus...
...is een gasreus. Hij is vernoemd naar de Romeinse god van de landbouw. Net als Jupiter is Saturnus vanaf de aarde met het blote oog te zien. Opvallend zijn de ringen om de planeet. In die ringen draaien 82 manen om Saturnus. De grootste zijn: Titan, Tethys, Dione, Rhea, Iapetus en Enceladus.

Uranus...
...is qua grootte nummer drie in het zonnestelsel. De ijsreus heet naar de Griekse god Ouranos (de hemel). Het is de eerste planeet die sinds de uitvinding van de telescoop is ontdekt. Opvallend genoeg ligt Uranus op zijn kant. Uranus heeft 27 manen. In 1977 werd ontdekt dat Uranus ook ringen heeft.

Neptunus...
...is de verst van de zon verwijderde planeet. Hij is vernoemd naar de Romeinse god van de zee. Een rondje om de zon duurt bijna 165 jaar. Het kan er enorm hard waaien met windsnelheden tot 2400 kilometer per uur. Neptunus heeft veertien manen en ringen.

Geplaatst op dinsdag 4 februari 2020 door TEKST Bart van den Dikkenberg BEELD NASA

En dan nu het hele plaatje
En dan nu het hele plaatje
En dan nu het hele plaatje
En dan nu het hele plaatje
En dan nu het hele plaatje
En dan nu het hele plaatje
En dan nu het hele plaatje
En dan nu het hele plaatje
En dan nu het hele plaatje
naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Wriemende wortels!?

21241kitsnatuurwandeling-23.jpg

Verliefde eenden, eigenwijze paarden en een poepende worm. Je maakt het allemaal mee in natuurgebied de Hellegatsplaten. Boswachter Justin Haaij...

Lees meer

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer
Word abonnee