5 jaar oorlog, 75 jaar vrij

Op 5 mei is nederland 75 jaar vrij. Maar hoe verliep de oorlog ook alweer? Waarom was het oorlog? wie werden er het ergst getroffen? En welke landen hielpen ons? Lees op deze pagina maar mee.

Adolf Hitler, daar heb je zeker wel van gehoord. Hitler was tijdens de Eerste Wereldoorlog soldaat. Hij was woest dat Duitsland verloor. Hitler wilde van Duitsland het belangrijkste land van de wereld maken. In 1933 werd hij leider van Duitsland. Als snel ging hij de Joden vervolgen. Die haatte hij. Sommige Joden vluchtten naar Nederland en andere landen.
Na een paar jaar ging Hitler landen veroveren. Met zijn sterke leger veroverde hij in 1939 Polen. En in 1940 volgden Noorwegen en Denemarken.
Op 10 mei 1940 viel Hitler Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk aan. De Nederlanders vochten hard, onder andere op de Grebbeberg. Maar de Duitsers bombardeerden Rotterdam. Nederland moest zich overgeven.
Hitler wilde ook Engeland veroveren. Maar dat lukte niet. In 1941 viel Duitsland Rusland aan. En later dat jaar viel Japan Amerika aan. Duitsland was een bondgenoot van Japan. Bijna de hele wereld was met elkaar in oorlog.
Langs de kust bouwden de Duitsers allemaal bunkers. Die kun je nog steeds zien. Ze wilden de Engelsen en Amerikanen (de geallieerden) tegenhouden. Maar op 6 juni 1944 kwamen de geallieerden in Frankrijk aan land. Na harde gevechten rukten ze op naar Duitsland. Ook in Rusland verloren de Duitsers terrein.
Op 17 september 1944 leek het erop dat Nederland werd bevrijd. Onder andere bij Arnhem landden parachutisten. Maar het ging mis. De bevrijding duurde nog meer dan een half jaar. In het westen van Nederland werd honger geleden: de Hongerwinter. Duizenden mensen stierven door honger en kou.
Op 5 mei 1945 moesten de Duitsers in Nederland zich overgeven en op 8 mei ook in alle andere landen. Voor heel veel mensen kwam de bevrijding te laat. Zij waren gestorven. De Duitsers hadden ook 6 miljoen Joodse mensen naar concentratiekampen gebracht en gedood. Daarvan kwamen 102.000 Joden uit Nederland.
De strijd in Japan was nog niet voorbij. Maar de Amerikanen hadden een sterk wapen: de atoombom. Op 6 augustus 1945 viel de eerste op de Japanse stad Hirosjima en op 9 augustus de tweede op Nagasaki. Japan moest zich toen wel overgeven.
In de hele oorlog zijn meer dan 50 miljoen mensen omgekomen. Dat is drie keer zoveel mensen als er in heel Nederland wonen.

 

Foto's & Video's

Geplaatst op: 14-04-2020 geschreven door: TEKST Johan Leeflang BEELD ANP

naar magazine

Reacties

Wees de eerste om een reactie achter te laten!

Laat een reactie achter

Naam:
E-mail:
(Jouw e-mailadres komt niet bij het bericht op de website)

Nieuws van vandaag

Museum Het Schip organiseert gratis workshops voor kinderen

Museum Het Schip organiseert gratis workshops voor kinderen

Van 4 juli t/m 16 augustus kunnen kinderen aan de slag met oude ambachten in Museum Het Schip in Amsterdam.  Ze leren linoleum snijden, boekbinden,...

lees meer

Jon (5) is dol op mini shetlander Britt

Jon (5) is dol op mini shetlander Britt

Hoi Kitslezers, Mijn naam is Jon, ik ben 5 jaar en ik woon in Oostkapelle. Wij hebben thuis een mini shetlander.  Het is een echte mini van...

lees meer