Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Bekende oorlogskinderen

Als kind kun je er helemaal niets aan doen dat er oorlog is. En toch heb je er mee te maken. Sommige kinderen uit de oorlog zijn heel bekend. Voor één gezin op deze pagina’s liep het goed af. Een jongen kreeg een hekel aan zijn foute ouders. De andere kinderen werden vermoord.

Anne Frank

Anne Frank kennen we allemaal wel. Het Joodse meisje werd in 1939 geboren in Duitsland. In 1933 verhuisden haar ouders naar Amsterdam. Tijdens de oorlog moesten Anne en haar familie onderduiken. De plek waar ze zat, kun je nog steeds bezoeken. Anne schreef een dagboek dat heel beroemd is geworden. In 1944 werd ze opgepakt en naar Westerbork gebracht. In 1945 stierf ze in een concentratiekamp.

Settela Steinbach

Lange tijd werd gedacht dat het meisje op de foto een Joods kind was. Pas in 1994 werd ontdekt dat ze Settela Steinbach heette en een woonwagenbewoonster was. De Duitsers haatten deze mensen. Settela werd in 1934 in Limburg geboren. In 1944 werd ze opgepakt en in Auschwitz vergast. Toen ze met de trein uit Westerbork werd weggevoerd, keek ze naar buiten, terwijl er werd gefilmd.

Prinses Margriet

Prinses Margriet is de tante van koning Willem-Alexander. Haar moeder, Juliana, woonde tijdens de oorlog in Canada. Daar is Margriet in 1943 geboren. Canada zorgde ervoor dat de kamer waar ze werd geboren heel eventjes bij geen enkel land hoorde. Anders hadden we nu een Canadese prinses gehad. In 1945 kwam ze met haar vader Bernhard, moeder Juliana en zussen Beatrix en Irene naar Nederland.

Grimbert Rost van Tonningen

Grimbert Rost van Tonningen werd in 1941 geboren en overleed in 2018. Zijn vader, Meinoud, was landverrader en lid van de NSB. Zijn moeder, Florrie, steunde haar man. Maar Grimbert moest niets hebben van het landverraad van zijn ouders. Hij schreef zelfs een indrukwekkend verhaal waarin hij vertelde dat zijn vader en moeder tijdens de oorlog niet goed hadden gehandeld.

De kinderen van Goebbels

Drie van de zes kinderen van Joseph Goebbels. Rechts staat vader Joseph, in het midden Adolf Hitler en links hun moeder Magda. Goebbels was minister van Propaganda. Hij vereerde Hitler en moest doen alsof het in Duitsland allemaal goed ging. Op 1 mei 1945 pleegden Joseph en Magda zelfmoord. Maar eerst vermoordden ze al hun kinderen.

 

 

 

 

Geplaatst op dinsdag 14 april 2020 door TEKST Johan Leeflang BEELD ANP, AFP en Herinneringskamp Westerbork

Bekende oorlogskinderen
Bekende oorlogskinderen
Bekende oorlogskinderen
Bekende oorlogskinderen
naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Wriemende wortels!?

21241kitsnatuurwandeling-23.jpg

Verliefde eenden, eigenwijze paarden en een poepende worm. Je maakt het allemaal mee in natuurgebied de Hellegatsplaten. Boswachter Justin Haaij...

Lees meer

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer
Word abonnee