Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,90 per maand

Karl-Heinz redde kinderen en werd toen gedood

Je hebt vast wel eens een oorlogsmonument gezien. Maar wist je dat er ook monumenten zijn voor kinderen? Er is zelfs een beeldje voor een Duitse soldaat die Nederlandse kinderen redde.

Jonge soldaat

Waren alle Duitse soldaten fout? Nee, heel veel wilden geen oorlog voeren. Karl-Heinz Rosch was bijvoorbeeld een goede soldaat. In oktober 1944 was hij bij een boerderij in Riel, vlak bij Tilburg. Hij zag hoe twee Nederlandse kinderen van vier en vijf jaar buiten speelden terwijl dichtbij Duitsers en geallieerden elkaar beschoten. Karl-Heinz pakte de kinderen op en bracht ze in de boerderij. Toen hij weer naar buiten liep, werd hij getroffen door een granaat. Hij werd slechts achttien jaar. In 2008 werd voor hem een monument onthuld. Karl-Heinz was de eerste Duitse soldaat voor wie in Nederland een monument kwam.

Afscheid nemen

Moet je hier nu blij of verdrietig van worden? Dit monument staat in Hoek van Holland. Al voor de Tweede Wereldoorlog werden Joden in Duitsland vervolgd. Engeland wist het in 1938 bij de Duitsers voor elkaar te krijgen dat ongeveer tienduizend Joodse kinderen mochten vluchten. Toen ze in de trein stapten, mochten ze geen afscheid meer nemen van hun vader en moeder. Met de trein gingen ze dwars door Nederland naar Hoek van Holland. Van daaruit gingen ze per boot naar Engeland. De meeste kinderen overleefden de oorlog, maar ze zagen hun ouders nooit meer terug.

Onderduikers

In Amsterdam doken tijdens de oorlog veel mensen onder. Mensen die onderduikers hielpen, liepen veel gevaar. Vooral als ze Joden hielpen. Als het werd ontdekt, was de kans groot dat je werd gedood. Het Monument voor het Ondergedoken Kind en Beschermer toont een man die een meisje omarmt. Het beeld is in het jaar 2000 gemaakt door Naomi Elburg, die zelf ook tijdens de oorlog zat ondergedoken.

Overleefd

Ook in Friesland zaten veel Joden ondergedoken. Joodse kinderen zaten bij pleegouders. Na de oorlog bleek dat veel echte ouders niet meer leefden. De kinderen bleven daarom soms bij hun pleegouders wonen. Loek Groenteman overleefde de oorlog en vond wel zijn echte ouders terug, die dus ook nog in leven waren. Hij wilde ook zijn pleegouders eren. Daarom richtte hij in Echten, vlak bij Lemmer, een monument op. Het heet ‘Het kind is er nog’.

Vermoorde kinderen

Een heel groot monument is het Joods Kindermonument in Rotterdam. Het staat op een paar straten bij de Erasmusbrug vandaan. Op het monument staan de namen van 686 Joodse kinderen uit Rotterdam die tijdens de oorlog zijn weggevoerd en zijn vermoord. Al de kinderen op het monument waren tussen de één maand en twaalf jaar. Ze werden naar Westerbork gebracht en van daaruit meestal naar Auschwitz of Sobibor.

 


Geplaatst op dinsdag 14 april 2020 | TEKST Johan Leeflang BEELD ANP, historiek.net en keunstwurk.nl

Karl-Heinz redde kinderen en werd toen gedood
Karl-Heinz redde kinderen en werd toen gedood
Karl-Heinz redde kinderen en werd toen gedood
Karl-Heinz redde kinderen en werd toen gedood
naar magazine
Loading Conversation

Laatste nieuws

Janwillem Blijdorp leest voor... (Kits 15)

Kits_BBWeltevree_1.jpg

David (bijna 12) woont met zijn ouders, zijn broer Joas en zijn zussen Dorinda en Lianne in Vierhouten, op de Veluwe. Zijn vader runt daar in...

Lees meer

Spetterende Kits Live 4 april D.V. (video)

Omdat Terdege Live 5 jaar bestaat, komt er een heel speciale LIVE-uitzending: in het Dolfinarium en jij kunt erbij zijn! Kijk naar superleuke...

Lees meer
Word abonnee