"Het lijkt altijd vakantie"

Soms wat heimwee, vaak veel plezier – het leven van schipperskinderen is hoe dan ook bijzonder. Aan boord genieten ze van de altijd weer andere omgeving, op het internaat van hun vrienden. Sommige schipperskinderen maken leuke filmpjes, een paar daarvan kun je hier bekijken.

Mooie bergen en veel sluizen

Enthousiast zijn ze. De broers Derrick (11) en Jonathan (6) Blom hebben het enorm naar hun zin, zowel op hun schip de Seinpost als op het internaat in Dordrecht. Jonathan helpt graag aan boord en Derrick houdt „wel van een avontuurlijk bestaan”, vertelt hij.

Derrick: „We zijn twee keer naar Oostenrijk en Hongarije geweest. Superleuk! Dat zou ik nog wel eens willen.” Jonathan: „Ik vind het op de Moezel heel leuk. Daar heb je mooie bergen en veel sluizen.” Dat het schip je huis is, vind Jonathan fijn. En dat je elke dag op een andere plek wakker wordt. Maar het internaat bevalt hem ook goed. „Het is daar zó leuk. Je kunt er buiten spelen en hebt altijd vriendjes. Papa en mama spreek ik bijna iedere dag, maar soms ben ik te druk met spelen om te bellen!” Ook Derrick heeft het „ontzettend” naar z’n zin op het internaat. Het enige nadeel, vindt hij, is dat je je ouders minder ziet. Aan boord is hij ook graag. „Je kunt daar niet zomaar afspreken met vrienden. Maar je komt in verschillende landen en in de vakanties zijn we echt met z’n allen en doen we leuke dingen.”

Altijd andere plekjes

Als Jeroen (12) en Jantine (9) Bernouw over hun leven als schipperskinderen vertellen, varen ze juist voorbij Keulen. „Mooi hier! Iets verder zit je in de bergen. ’s Winters, met sneeuw, is dat prachtig. Je ziet veel oude kastelen. Dan geniet je zó van het uitzicht.”

Jeroen: „Als je vaart lijkt het altijd vakantie en ben je altijd op andere plekjes. Af en toe kun je zomaar een Duitse stad in. ’s Zomers is het leuk om te zwemmen en met de speedboot te varen.” Jantine is het met hem eens: „Er zijn bijna geen nadelen. Alleen dat je ’s maandags soms ver moet rijden naar het internaat. Daarom zijn we ook wel eens in ons huis, dat staat vlak bij het internaat.” Jeroen houdt er al evenmin van om elke maandag vroeg op te staan, ver te rijden en afscheid te nemen van zijn ouders. Maar het internaat heeft ook voordelen. „Je hebt er veel vrienden, er zijn leuke speeltoestellen, activiteiten en uitjes.” Jantine geniet daar ook van. Ze vindt het wel erg dat ze haar ouders de hele week niet ziet. „Dan ben je soms verdrietig. Daarom bellen we vaak om even te kletsen.”

Korte filmpjes

Omdat ze van andere kinderen vaak vragen over het schippersleven kregen, kwam Yanaika Peleman (10) op het idee om met Yanina (5) “De Matrozenzusjes” te starten. Samen maken ze nu allerlei fimpjes over wat ze op en rond hun schip Avanium meemaken.

Al vanaf dat ze een baby waren, zijn ze met hun ouders op het schip, vertelt Yanaika, die sinds haar zesde naar een internaat in Antwerpen gaat. Het internaat is niet speciaal voor schipperskinderen bedoeld. Vandaar dat andere kinderen regelmatig vragen hebben over het leven aan boord: „Hoe wonen jullie daar? Hoe ziet jullie schip eruit? Wat doen jullie er? Vinden jullie het internaat leuk? Daarom maken we korte filmpjes voor bijvoorbeeld Instagram. Die mogen we niet alleen op internet plaatsen, mama helpt ons.” Yanina: „Ik ben nog gewoon bij mama en papa aan boord, want ik ga pas als ik 6 ben naar het internaat. Af en toe ga ik met mama een paar dagen naar huis om een dagje naar school te kunnen, of ik logeer even bij mijn oma.”

Foto's & Video's

Geplaatst op: 27-05-2020 geschreven door: TEKST Jeannette Wilbrink-Donkersteeg BEELD families Bernouw, Blom en De Matrozenzusjes

naar magazine

Reacties

Wees de eerste om een reactie achter te laten!

Laat een reactie achter

Naam:
E-mail:
(Jouw e-mailadres komt niet bij het bericht op de website)

Nieuws van vandaag

Museum Het Schip organiseert gratis workshops voor kinderen

Museum Het Schip organiseert gratis workshops voor kinderen

Van 4 juli t/m 16 augustus kunnen kinderen aan de slag met oude ambachten in Museum Het Schip in Amsterdam.  Ze leren linoleum snijden, boekbinden,...

lees meer

Jon (5) is dol op mini shetlander Britt

Jon (5) is dol op mini shetlander Britt

Hoi Kitslezers, Mijn naam is Jon, ik ben 5 jaar en ik woon in Oostkapelle. Wij hebben thuis een mini shetlander.  Het is een echte mini van...

lees meer