Arthur komt graag in een oorlogsmuseum

"Ik zou best soldaat willen worden”, zegt Arthur Tromp (10) uit Bleskensgraaf. "Het is heel belangrijk dat er vrede blijft! Maar ik wil niet doodgeschoten worden...” In deze Kits vertelt Arthur waarom hij van jongs af aan al geïnteresseerd is in soldaten.

Zijn ouders namen hem toen hij klein was, al mee naar musea. Arthur: „Ik heb dingen van vroeger altijd interessant gevonden, vooral oorlogsmusea. Toen ik had leren lezen, las ik veel oorlogsboeken. Rond mijn zevende ging ik met mijn vriendjes soldaatje spelen. Ik vind soldaten stoer, vooral omdat ze ons land verdedigen en wij hierdoor vrede hebben.
Ik heb een hele verkleeddoos in de schuur staan. Daar zitten genoeg spullen in voor mij én mijn vriendjes, die zelf trouwens ook wel soldatenkleren hebben. Als ik bij mijn neefjes ga spelen, gaat die doos soms gewoon mee.
Papa en mama komen weleens soldatendingen tegen op Marktplaats en in kringloopwinkels. Voor mijn verjaardag of mijn rapport krijg ik soms ook wat nieuws.
In 2018 ben ik met mijn verjaardagsfeestje naar het Marechausseemuseum in Buren geweest. En op 22 januari dit jaar ging ik met de trein naar het Mariniersmuseum in Rotterdam. Dat was echt supergaaf! We deden onder andere een winterexpeditie. Verder kon je naar persoonlijke verhalen luisteren van mariniers en een quiz doen over dilemma’s waarmee mariniers te maken krijgen als ze op uitzending zijn. Heel lastig!
Afgelopen zomer waren we op vakantie in Voorthuizen. We zijn toen naar het Verscholen Dorp in Vierhouten geweest en naar de expositie daarover in een hotel in Vierhouten. In het onderduikershol zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog mensen verstopt. Helaas werden ze ontdekt en zijn sommigen doodgeschoten.
Later zijn we ook nog naar een onderduikershol bij Ermelo gefietst –dat heeft een heel lange vluchtgang– en naar het herdenkingscentrum van de razzia in Putten. Heel indrukwekkend!
In september waren we bij de jaarlijkse dropping op de Ginkelse Heide in Ede. Er sprongen wel duizend parachutisten, uit verschillende landen. Zelfs oudere veteranen sprongen uit een vliegtuig!
Dit jaar was het extra leuk: prinses Beatrix en prins Charles waren erbij! Ik heb met soldaten gesproken en kreeg van mama een soldatenmuts.”

Foto's & Video's

Geplaatst op: 18-03-2020 geschreven door: TEKST Jeannette Wilbrink-Donkersteeg BEELD Familie Tromp

naar magazine

Reacties

Wees de eerste om een reactie achter te laten!

Laat een reactie achter

Naam:
E-mail:
(Jouw e-mailadres komt niet bij het bericht op de website)

Nieuws van vandaag

Paardenmeisje Sanne vertelt: "Twee Friezen en een geit"

Paardenmeisje Sanne vertelt:

Hallo iedereen, Naast mijn vaders bedrijf woont Elly en die heeft vier Friese paarden. Twee Friese paarden staan op de manege en twee Friezen...

lees meer

Johanna en Emma bouwen Grebbeberg van Lego

Johanna en Emma bouwen Grebbeberg van Lego

Elk jaar gaan Johanna en Emma Hulsman uit Rhenen op 4 mei naar de herdenking op de Grebbeberg in Rhenen. "Door de coronacrisis kan dat dit jaar...

lees meer