Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Geen oorlog, wel een leger

Krijgsmacht, Defensie, Leger – het zijn allemaal verschillende woorden voor de organisatie die ons land verdedigt. Verdédigt? Nederland is niet eens in oorlog! Tsja, waarom hebben we eigenlijk soldaten?   

Het klopt dat we in een land van vrede leven. Gelukkig! Maar je weet nooit wat er gebeurt. Mocht een ander land ooit plannen krijgen om Nederland aan te vallen, dan zullen er toch soldaten moeten zijn, die de mensen kunnen beschermen.

Tot die tijd – laten we hopen en bidden dat het nooit zover komt! – vervelen deze soldaten zich trouwens niet. Ze zijn druk met oefeningen en met het op orde houden van het materieel: de wapens, de tanks en noem maar op.
Maar er is meer: het leger van een land waar vrede heerst, kan natuurlijk wel andere landen te hulp schieten. We noemen dat: “op missie gaan”. En van de soldaten die hieraan meewerken, zeggen we dat ze worden “uitgezonden”. Daarnaast wordt het leger wel eens ingezet bij een grote ramp in eigen land en daarbuiten. Bij bijvoorbeeld een watersnood kunnen de soldaten dijken versterken en bewoners uit ondergelopen gebieden redden. Het Nederlandse leger bestaat uit vier afdelingen: De Koninklijke Landmacht, De Koninklijke Luchtmacht, De Koninklijke Marine, De Koninklijke Marechaussee.

Pantservoertuigen

De naam zegt het al: de Koninklijke Landmacht werkt op het land, dat wil zeggen: op de grond. Dit betekent trouwens niet dat de landmacht nooit vliegt. Deze organisatie bezit bijvoorbeeld wel helikopters.

Het meeste materieel bestaat echter uit allerlei soorten tanks en pantservoertuigen. De landmacht heeft ook veel spullen, waar je misschien niet meteen aan zou denken, zoals een ontsmettingssysteem, een drinkwaterinstallatie en een waterboorinstallatie. 
Afgelopen jaar waren er maar liefst bijna tweeëntwintig duizend mensen die bij de Landmacht werkten! Alleen het kleinste deel daarvan bestond uit militairen, dat waren er namelijk 15.349. Daarnaast had je 3.794 reservisten, die normaal gesproken een andere baan hebben, maar wel kunnen bijspringen als de landmacht tijdelijk extra personeel nodig heeft. En verder telde de landmacht vorig jaar ook nog eens 2.795 burgers. Zij werken bijvoorbeeld als technicus, verpleegkundige of chauffeur. Ze hoeven niet mee op uitzending en zijn geen militair, maar werken wel met en voor de militairen. De militairen worden uitgezonden naar landen waar oorlog is – zoals Afghanistan of Irak – of waar een ramp is gebeurd.

Jachtvlieger staat klaar

De Koninklijke Luchtmacht doet ongeveer hetzelfde als de landmacht, maar dan met behulp van helikopters, gevechtsvliegtuigen en jachtvliegtuigen, zoals de F-16. Ook geweren en luchtbewapeningssystemen horen bij de uitrusting van de luchtmacht.

Eerst even op een rijtje wat welk vliegtuig doet: Jachtvliegtuigen beschermen het luchtruim; patrouillevliegtuigen houden de wacht boven de kust, zodat er geen vijandelijke toestellen een land kunnen binnenvliegen; transporthelikopters vervoeren mensen of spullen als dat nodig is, maar ze kunnen ook helpen bij het blussen van branden. Het werk van de luchtmacht wordt steeds ingewikkelder. Allerlei toestellen – dus ook die van de vijand – worden almaar sneller en ‘slimmer’. Je hebt nu natuurlijk ook drones en onbemande toestellen. Het gevaar kan tegenwoordig zelfs vanuit de ruimte komen. Ook op dit moment is de luchtmacht aan het werk voor ons land. Elk uur van de dag staan er twee jachtvliegers van Vliegbasis Volkel in Brabant klaar. Als er boven Nederland, België of Luxemburg een vliegtuig verschijnt dat daar niet hoort en gevaar kan opleveren, komen ze meteen in actie.

Marechaussee

Het is géén politie en géén landmacht, maar zorgt toch voor onze veiligheid. Wie kan dat zijn? De Koninklijke Marechaussee! Eigenlijk zijn marechaussees een soort van militaire politieagenten.

Bij soldaten denk je vaak aan oorlog, bij politiemensen aan veiligheid op straat. Je zou kunnen zeggen dat marechaussees daar een beetje tussenin zitten. De Koninklijke Marechaussee werd in het jaar 1814 opgericht door de Nederlandse koning Willem I, onder andere om de koninklijke paleizen te beschermen. Inmiddels zorgt de marechaussee ook voor de bewaking van de grenzen van ons land – denk aan drugssmokkel – en van onze vliegvelden. Op het vliegveld zijn de marechaussees er ook speciaal voor kinderen. Als je nog geen 18 jaar bent en je reist alleen of met slechts één volwassene, kan het gebeuren dat iemand van de marechaussee jou extra controleert. Dat doet hij om te zien of er geen sprake is van kinderontvoering. Een andere taak van de marechaussee is het voorkomen van aanslagen. Bij grote evenementen en overheidsgebouwen letten de marechaussees goed op.

Marine

Als het land en het luchtruim beveiligd moeten worden, is er natuurlijk ook bescherming op en vanuit zee nodig. Daarvoor zorgen de Koninklijke Mariniers, die een complete vloot hebben. De marine is zelfs het oudste onderdeel van ons leger.

Ook de marine doet veel meer dan Nederland beschermen. Marineschepen bewaken belangrijke scheepvaartroutes op zee. Daarbij proberen ze het smokkelen van drugs, wapens of mensen tegen te gaan en piraterij te voorkomen. Soms redden ze mensen uit het water, een andere keer duiken ze explosieven – bommen of granaten – op, die op de zeebodem liggen. 
Als een ander land aangevallen wordt, schieten onze mariniers te hulp en als er ergens een ramp is gebeurd, kunnen zij over het water medicijnen leveren of slachtoffers ophalen om hen naar veiliger plaatsen te brengen.
Soms richt de marine midden op zee een complete basis in: daar kunnen helikopters landen, is technisch personeel aanwezig en worden gewonden verpleegd. Bijzonder zijn ook de vier duikboten van de marine, die onzichtbaar de hele wereld over gaan, en de twee amfibische transportschepen, die half in het water en half op het land kunnen werken.

 

 

 

 

 

 

 

 

Geplaatst op woensdag 18 maart 2020 door TEKST Jeannette Wilbrink-Donkersteeg BEELD ANP

Geen oorlog, wel een leger
Geen oorlog, wel een leger
Geen oorlog, wel een leger
naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer

Kits Live terugkijken!

20240312-020-KIT-MAIN-RED.jpg

Helaas, helaas... er is iets mis gegaan met de Kits Live uitzending van 21/03/24... :( Is het jou niet gelukt om de livestream te volgen? Gelukkig...

Lees meer
Word abonnee