Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Een boom uit de middeleeuwen

Een bezoek aan Zuid-Tirol is niet compleet als je De tuinen van Kasteel Trauttmansdorff in Merano hebt gemist. De Kasteeltuinen tonen Een ongekende bloemenpracht, een palmstrandje en Een oeroude olijfboom.

Uren kun je hier lopen. De kasteeltuinen zijn zo uitgestrekt. Ze zijn wel zo’n 24 voetbalvelden groot. Hier sta je oog in oog met talloze vleesetende planten op een paar vierkante meter, even verderop loop je tegen een grote vijver met waterlelies aan.
Alles prikkelt hier de zintuigen. Bladerrijke, koele schuilhoekjes wisselen af met een zonovergoten zonnenbloemenzee. Je wandelt via trappetjes, over terrassen, langs doorkijkjes en uitzichtpunten. Geurende rozen vullen de lucht met aroma’s. Het blauw van een lavendelveld streelt de ogen.
De tuinen kennen vier smaken: allereerst de bossen van de wereld, met Aziatische en Amerikaanse tintjes. Verder: de zonnetuinen, een watertuin en de landschappen van Zuid-Tirol. Elk jaargetijde heeft iets moois. Er is zelfs een hoekje voor verliefde stelletjes.


Palmstrand

Ondanks het feit dat de Middelandse Zee zich zeker 200 kilometer verderop bevindt, kun je in het park een palmstrand bezoeken. Hagelwit is het zand. Sierlijk zijn de palmbomen. Al met al levert het een bijzondere ervaring op: in een ligstoel op een tropisch strand kijk je uit op met sneeuw bedekte bergtoppen. Op het strandje en ook soms op het pad schiet een hagedisje weg. Het zijn niet de enige levende wezens: er is een papagaaienkooi, er zwemmen koikarpers en er zijn nog veel meer dieren.


Knoestig

De tuinen dompelen je onder in het landschap van de Middellandse Zee. Het merendeel is mediterraans, zoals dat heet. Er staan prachtige cipressen: langwerpige bomen. Er groeien kurkeiken en steeneiken. En aan de voet van het mooie, gele kasteel ligt de meest noordelijke olijfgaard van Italië.
Eén olijfboom is heel speciaal. Het knoestige exemplaar is maar liefst 700 jaar oud. ZEVENHONDERD! Ongelofelijk. Hij stamt dus haast uit de tijd van de kruistochten in de Middeleeuwen. De boom zag wereldrijken blinken én verzinken. Wat heeft deze oude olijfboom allemaal niet meegemaakt?


Geplaatst op woensdag 8 januari 2020 door TEKST en BEELD Michiel Kerpel

Een boom uit de middeleeuwen
Een boom uit de middeleeuwen
Een boom uit de middeleeuwen
naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Wriemende wortels!?

21241kitsnatuurwandeling-23.jpg

Verliefde eenden, eigenwijze paarden en een poepende worm. Je maakt het allemaal mee in natuurgebied de Hellegatsplaten. Boswachter Justin Haaij...

Lees meer

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer
Word abonnee