Leuke uitjes voor durfals en meer

Ben jij een Durfal? Of een angsthaas? Voor ieder kind zijn er In elke streek wel leuke activiteiten. Ga rodelen op een gigantische glijbaan. Tokkel over een rivier heen. Klim langs een rotswand. Of ga gewoon rustig mozzarella maken.

Lekker roetsjen

Rodelen is roetsjen. In een vliegende vaart race je op een slee over een soort gigaglijbaan naar beneden. Op de Klausberg in het Ahrntal in Zuid-Tirol vind je de langste rodelbaan van de Italiaanse Alpen. De Alpine Coaster is maar liefst 1800 meter lang. De karretjes van deze rodelbaan zitten vast aan de rails. Ben je een durfal? Ga dan vooral alleen. Angsthazen kunnen ook met z’n tweeën. Eerst krijg je een gordel om en dan word je omhoog getakeld. Eenmaal boven dan gaat het pijlsnel omlaag. Een hobbel, een bocht naar links, weer een hobbel en dan een scherpe bocht naar rechts. Wild wapperen je haren. De wind bezorgt je een traanoog, maar daar let je niet op. Je hart klopt snel. Even iets bijremmen. Bijna beneden. Nog een lange 360 graden bocht naar links. En hup, vol in de ankers. Dat geeft een kick. Nog een keer…

Vliegen

Wil je als een vleermuis door de lucht scheren? Ben je minimaal 9 jaar en niet zo bang aangelegd? Dan is de Flying Fox bij Trafoi misschien wel wat voor jou. Dat is een tokkelbaan die dwars over een helderblauwe, wildstromende bergbeek gaat. Helm op. Harnas aan. En nadat je goed en veilig gezekerd bent, zet je je af en ga je in een vliegende vaart naar de overkant. Bungelend aan een ijzeren kabel. Als je aan de andere kant bent en je hebt er nog niet genoeg van, volgt een volgende spannende etappe. Je kunt direct verder met een klimparcours (”Via Ferrata”). Stevig vastgemaakt met twee haken balanceer je tegen de rotswand. Onder je gaapt het ravijn. Gelukkig zit je stevig vast. Voetje voor voetje gaat het maar liefst 130 meter langs uitstekende rotspunten en over steenpartijen.

Kaas maken

Mozzarella is een typische Italiaanse specialiteit. Wat is er dan leuker om zelf deze kaas te maken. Bij diverse boerderijen in Zuid-Tirol kun je een workshop doen. Zo ook bij de Gönnerhof van boerin Rosi Steiner. Er gaat 20 liter verse melk in een grote ton. Kinderen mogen roeren terwijl de melk langzaam wordt verwarmd tot 35 graden. Rosi doet vervolgens een beetje stremsel uit de maag van een kalfje bij de melk. Na 10 minuten wachten is de melk dikker geworden. Met een mes mogen de kinderen in de ton snijden. Uit de dikke brij komt nu een gelig sap vrij. Dat heet wei, je kunt het weg kunt lopen. Wat overblijft, is de wrongel. Na het spoelen mag je aan de slag. Ieder krijgt een klomp wrongel. Na goed kneden ‘wurg’ je tussen duim en wijsvinger de kaas waarna je mooie witte ballen krijgt. Net champignons.

Foto's & Video's

Geplaatst op: 08-01-2020 geschreven door: TEKST en BEELD Michiel Kerpel

naar magazine

Reacties

Wees de eerste om een reactie achter te laten!

Laat een reactie achter

Naam:
E-mail:
(Jouw e-mailadres komt niet bij het bericht op de website)

Nieuws van vandaag

Gratis luisterboek: Ga voor Mij naar China

Gratis luisterboek: Ga voor Mij naar China

Speciaal voor deze dagen, waarin jij niet naar school kunt, geeft uitgeverij De Banier twee luisterboeken cadeau. Elke schooldag komt er een...

lees meer