Kijk, een zeehond!

”Wilde dieren” zijn het. Toch heb je ook in Nederland best veel kans om zelf een zeehond te spotten. Als je maar weet waar je zijn moet.

Zieke zeehonden

De gemakkelijkste manier om zeehonden te ontmoeten, is natuurlijk op bezoek gaan in een opvangcentrum. Een van de bekendste in ons land is waarschijnlijk natuurmuseum en zeehondenopvang Ecomare op het Waddeneiland Texel. Jonge of zieke zeehonden, vogels die onder de olie zitten, kuikentjes die hun moeder zijn kwijtgeraakt – allemaal worden ze verzorgd en verpleegd in Ecomare. Je ziet er niet alleen hoe dat gaat, maar leer je ook heel veel andere dingen over de zee, het wad en de natuur in het algemeen. Zit een tochtje naar Texel er even niet in? Kijk dan eens op www.ecomare.nl en schrijf je in voor een wekelijkse blog waarin medewerkers vertellen wat zij allemaal beleven.

Huilers

Als je op het strand een klagelijk gejammer hoort, is de kans groot dat er ergens een ”huiler” ligt: een piepjong zeehondje dat z’n moeder kwijt is. Je kunt dan het beste meteen bij de dichtstbijzijnde opvang melden dat je zo’n baby gevonden hebt. Verzorgers zoeken uit of het kleintje echt alleen is. In dat geval vangen zij het op, totdat het groot genoeg is om zichzelf te redden.

Zandbanken

Andere bezoekerscentra waar zeehonden worden opgevangen, vind je bijvoorbeeld in Pieterburen en Stellendam. Ook in de natuur zelf kun je ze spotten, vooral daar waar zandbanken en geulen liggen. Bij laag water vallen die droog en dan rusten zeehonden er graag uit.

Nederlandse kust

De Waddeneilanden helemaal ‘bovenin’ ons land zijn bekend om hun zeehonden, maar ook ‘onderin’, in Zeeland, leven ze volop in het wild. En overal daar tussenin duiken ze langs de kust weleens op. Zo werd er dit voorjaar nog eentje gezien bij Urk.

Geplaatst op woensdag 15 juli 2020 door TEKST Jeannette Wilbrink-Donkersteeg BEELD iStock

naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Escaperoom

GettyImages-1315458492 [Omgezet].jpg

Verveel jij je al een beetje? Helemaal niet nodig! Duik in onze escaperoom… Wij zijn benieuwd of jij er ook weer uitkomt;-)! Ga naar...

lees meer

Speciaal voor jou: Kits live!

WhatsApp Image 2021-06-18 at 15.30.24 (10).jpeg

Vind jij de Kits Live-uitzendingen ook zo leuk? Op donderdag 23 september zijn we om 19.00 uur weer ‘in de lucht’. Aan het...

lees meer
  • Kits, christelijk kinderblad voor jou