In actie voor Pakistan

Met haar bijzondere kleding lijkt Bertine Vermeer wel iemand uit het buitenland. Ze heeft een lang, donkerblauw en prachtig versierd gewaad aan. Aan de kinderen van de club -12 van de gereformeerde gemeente in Apeldoorn laat Bertine een presentatie zien over het leven en de scholen in Pakistan. Bertine is van het deputaatschap Bijzondere Noden van de Gereformeerde Gemeenten. Ze kwam vorige week zaterdag vertellen over het thema van de actie #Geloofwaardig. De kinderen van de kinderclub komen namelijk in actie voor christelijk onderwijs voor kinderen in Pakistan.

Thomas, Esther en Christianne verzonnen ieder een vraag voor een kind in Pakistan. Houd volgende week kits.nl/pakistan in de gaten voor de antwoorden.

Thomas Pool (10) uit Beemte Broekland

Kan school je gestolen worden?
„Aan de ene kant wel, maar aan de andere kant niet. Met taal en spelling wel, want dat vind ik saai. Maar om gym en rekenen niet. Dat is heel leuk en daar ben ik goed in.”

Harun (7) uit het verhaal van Bertine moest voor zijn vader in een steenfabriek werken. Lijkt dat jou wat?
„Nee, het lijkt me echt zwaar werk. Vooral ook als je moeder nog eens ziek is. Je bent daar dan verdrietig om en ondertussen moet je ook nog heel hard werken. Als ik Harun was, zou ik naar school gaan. Met een goede baan kan ik dan mijn vader geld geven, zodat hij niet meer in de steenfabriek hoeft te werken.”

Wat kun jij allemaal doen voor de actie? 
„Bidden of de Heere hen wil helpen. Dat was het belangrijkste wat we konden doen. De mevrouw vertelde dat de man die in de steenfabriek werkte veel schulden had en dat het verhaal van Mozes hem erg aanspreekt. Hij wil net als Israël uit de slavernij gehaald worden. 

Verder kunnen we geld ophalen. Ik denk dat ik snoepprollen ga verkopen. Op school met een actie voor kinderen in Guatemala deed ik dat ook. Als je goed muziek kunt maken, dan kun je als straatmuzikant geld verdienen of een concert geven.”

Welke vraag zou jij kinderen in Pakistan willen stellen?
„Wat zou jij liever willen: in de steenfabriek werken of naar school gaan?”

Esther van Iwaarden (11) uit Apeldoorn

Bertine had Pakistaanse kleding aan. Hoe vond je die kleren?
„Wel grappig. Dan weet je hoe de mensen in Pakistan eruitzien. Het was een soort wijde broek en dan een jurk erover. De mannen dragen hetzelfde, maar dan zonder kleuren. De kleding vond ik heel vrolijk. Ik zou er best weleens in willen lopen. Maar niet te vaak, want dat is best apart. De kleding is heel anders dan onze kleding.”

Vind je het fijn dat je naar een christelijke school kunt?
„Dat is wel fijn. Omdat je dan niet de enige bent tussen allemaal onchristelijke kinderen. Het is makkelijker om christen te zijn, er is geen discriminatie. Wij leren de catechismus en allemaal psalmen, dat zou je op een andere school niet leren.”

Heb je al ideeën om geld te ver­zamelen? 
„Je kunt natuurlijk gewoon geld uit je spaarpot pakken. Maar je kunt ook allemaal klusjes doen en daar geld voor vragen. Ik ga vragen wat mijn moeder voor me te doen heeft. Ik heb er zin in.”

Nena (12) drinkt weer schoon water dankzij de actie. Bijzonder?
„Het is fijn om er iets van te zien. Dan weet je aan wie je het geld geeft.”

Welke vraag zou jij kinderen in Pakistan willen stellen?
„Waar vinden jullie dat het meeste geld naartoe moet gaan?”

Christianne van As (11) uit Apeldoorn

Kan de wereld zonder onderwijs?
„Nee, ik denk het niet. Anders heb je later geen baan en dan kun je niets beginnen. Dan moet je net als die mensen in Pakistan in een steengroeve werken. 

Ik zou trouwens ook niet zonder school willen. Ik houd wel van school. Het is er leuk en gezellig.”

Waarom is christelijk onderwijs in Pakistan belangrijk?
„Anders horen ze niet over de Heere Jezus. De moorman begreep de Bijbel ook niet. Toen kwam de evangelist Filippus om het uit te leggen. Zo wordt op school ook veel uitgelegd over de Bijbel.”

Hoe vind je het om andere kinderen te helpen met zo’n actie?
„Het is leuk om andere mensen blij te maken. De stralende gezichten, het maakt mij warm vanbinnen. Ik ga mijn moeder helpen met bakken of ik ga de stoep vegen. We hebben als kinderclub pas al eens kaarten gemaakt voor Sint Maarten. Toen hadden we 500 en nog wat euro opgehaald.”

Welke vraag zou jij kinderen in Pakistan willen stellen?
„Hoe vind je het dat kinderen in Nederland het christelijk onderwijs in Pakistan helpen?”

jeugdwerkactie

Voor de nieuwe jeugdwerkactie van de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten (JBGG) gaan jongeren aan de slag voor onderwijs in Nigeria (+12) of India (+16). Kinderen (-12) richten zich op Pakistan. De Pakistaanse doelen zijn het helpen van kansarme gezinnen, het aanschaffen van een schoonwaterpomp, het bouwen van stenen huizen, de uitbreiding van een school en het regelen van christelijk lesmateriaal.

Speciaal voor de jeugdwerkactie is er voor kinderclubs aantrekkelijk werkmateriaal ontwikkeld om het leven van kinderen in Pakistan dichtbij te brengen. Zo zijn er een werkboekje, een presentatie en een themavideo.

Foto's & Video's

Geplaatst op: 15-12-2017 geschreven door: Michiel Kerpel, beeld Bijzondere Noden/PECA en RD

Reacties

Wees de eerste om een reactie achter te laten!

Laat een reactie achter

Naam:
E-mail:
(Jouw e-mailadres komt niet bij het bericht op de website)

Nieuws van vandaag

Groep 8 van basisschool De Brekeld in de gemeenteraad

Groep 8 van basisschool De Brekeld in de gemeenteraad

Basisschoolleerlingen uit groep 8 van de Brekeldschool namen vorige week plaats in de raadszaal van de gemeente Rijssen-Holten. Aan de hand...

lees meer

Bijzonder afscheidsfeestje voor Gerwin

Bijzonder afscheidsfeestje voor Gerwin

Maandag 9 juli nam groep 3 van de Ds. J. Fraanjeschool De Burcht in Barneveld afscheid van Gerwin Morren. En dat deden ze op een wel heel bijzondere...

lees meer