Bij ome Leon is altijd wat te doen

Er is een brommer, een jonge hond, een vuurkorf en nog véél meer. Voor de broers Sander (14) en Ruben (12) de Bruijn is er genoeg te beleven bij ome Leon Moerdijk uit Yerseke.

Op de oprit staat een caravan. Naast de schuur ligt een boot en een stapel brandhout –gehakt door de jongens– en bij de buren kun je walnoten rapen. „Als je even niks weet te doen, stuur je een appie of je kunt komen”, vertelt Sander. Iedere week zijn de broers te vinden in en rond het huis van hun oom. „Langskomen kan bijna altijd”, weet Sander. Er is altijd genoeg te doen.

Ruben legt uit waarom hij en zijn broer zo vaak naar ome Leon –die aan de andere kant van het dorp woont– fietsen: „Het is hier altijd gezellig.” Sander vult aan: „Thuis zit je meer op je telefoon, maar als je iets wil dóen kom je hierheen.” Ome Leon vindt het allang best. „Ik woon hier op mezelf en heb vaak wel tijd voor die kinders.”

Brommer
De twee jongens zitten samen met ome Leon te kletsen aan de keukentafel. Hoewel dat prima gaat, komen de twee niet om te praten. Spelletjes doen ze ook niet. „Dat doen we zondag wel”, vinden de jongens. Bij hun oom komen ze om te bewegen.

En dat kan volop in en rond het huis van ome Leon. In de schuur woont deze zomer de twaalf weken oude Hollandse herder Hector. Hij moet worden uitgelaten en kan nog wel wat beter worden opgevoed. Sanders favoriete ‘speeltje’ staat er ook; de brommer. Hoe hard ‘ie gaat? „25 kilometer per uur”, lacht hij ondeugend. „Zo hard mag ‘ie tenminste. Hij gaat 45!” „Op Yerseke mag dat”, vindt ome Leon. Hij is niet zo moeilijk.

Met hun oom is er voor de jongens altijd wel wat te beleven. „Hij heeft ook een bootje aan de kaaie liggen”, vertelt Ruben. „Dan varen we naar ’t Veerse Meer en gaan we kamperen.” Ook met de Porsche van hun oom hadden ze plezier. „Toen het een keer had geijzeld, gingen we driften met de auto. Geniaal was dat.”

Frikandelbroodje
Toch komen de jongens niet alleen voor de lol bij hun oom. Ze doen ook klusjes. Grasmaaien bijvoorbeeld. Maar ook dát is leuker dan thuis. Sander: „Ome Leon heeft een grasmaaier op benzine. Veel stoerder.”

En na het klussen wordt er vaak gesnoept. „Als ze honger hebben komen ze ook wel eens zomaar langs”, lacht ome Leon. „Ik heb twee frituurpannen.” Soms snoepen de jongens net voor het avondeten een broodje frikandel. Tot verdriet van hun moeder. Sander: „Ik kan dan geen hap meer op.”

Over eten klaarmaken gesproken, dat doen de jongens graag met ome Leon. Sander heeft in de keuken van zijn oom zijn eerste ei leren koken en zijn eerste berehap klaargemaakt. En Ruben mocht eens in de supermarkt kopen waar hij zin in had. Daarna verzonnen ze een gerecht. „We kochten acht paprika’s, holden ze uit en vulden ze met groenten en gehakt. Daarna deden we ze in de oven. Heerlijk waren ze!” herinnert Ruben zich. En het was nog gezond ook.

 

Zet jouw suikeroom of tante in het zonnetje

Woont er bij jou in de buurt iemand die net zo leuk is als ome Leon? Een man of vrouw waar je altijd mag komen spelen en jou misschien zelfs een beetje wordt verwend? Laat het ons weten. 

Mail een foto van jou met je suikeroom of tante naar nieuws@kits.nl en vertel waarom je deze persoon in het zonnetje wil zetten op onze website kits.nl. En, als je verhaal érg leuk is, vragen we misschien wel of we bij je langs mogen komen voor een verhaal!

Vergeet niet je eigen naam, leeftijd, woonplaats en telefoonnummer te vertellen!

Geplaatst op: 04-09-2017 geschreven door: tekst Arien van Ginkel, beeld Dirk-Jan Gjeltema

Reacties

willemijn van den berg op
ik wil ook zo'n oom!!
Ruben de Bruijne schijt op
EY DAT BEN IK.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Joost op
Leuk filmpje Ruben echt goed gedaan

Laat een reactie achter

Naam:
E-mail:
(Jouw e-mailadres komt niet bij het bericht op de website)

Nieuws van vandaag

Groep 8 van basisschool De Brekeld in de gemeenteraad

Groep 8 van basisschool De Brekeld in de gemeenteraad

Basisschoolleerlingen uit groep 8 van de Brekeldschool namen vorige week plaats in de raadszaal van de gemeente Rijssen-Holten. Aan de hand...

lees meer

Bijzonder afscheidsfeestje voor Gerwin

Bijzonder afscheidsfeestje voor Gerwin

Maandag 9 juli nam groep 3 van de Ds. J. Fraanjeschool De Burcht in Barneveld afscheid van Gerwin Morren. En dat deden ze op een wel heel bijzondere...

lees meer