Jonge kinderen zitten 15 uur per dag achter een scherm

Kinderen tussen 0 en 6 jaar besteden dagelijks zo'n anderhalf uur achter telefoon, televisie of tablet.

Gold vorig jaar nog dat de helft van de kinderen tussen de 0 en 2 jaar tijd doorbracht met een smartphone, dit jaar is dat gestegen naar 57 procent. Dit blijkt uit het jaarlijkse Iene Miene Media onderzoek. Daarvoor ondervroeg Mediawijzer ruim duizend ouders met kinderen tussen de 0 en 6 jaar.

Dat kinderen steeds jonger achter een scherm zitten, is niet per se goed voor hun ontwikkeling. "Zeker heel jonge kinderen leren nog maar weinig van een scherm", zegt pedagoge Krista Okma, die de resultaten van het onderzoek verwerkte. "Zij moeten de echte wereld nog leren kennen, ontdekken. En alle tijd die ze op een scherm kijken, besteden ze daar niet aan."

Kinderen tot twee jaar zouden beperkt moeten worden in schermtijd, zegt Okma. "Hooguit een paar keer per week een kort moment samen op de tablet. Vanaf 2 jaar kun je dit dan uitbreiden naar zo'n tien minuten per keer, tot maximaal een half uurtje per dag. Vanaf een tablet kun je wel iets doen met emoties, maar in het echt leer je die veel beter." Toch hoef je als ouder ook niet roomser dan de paus te worden, zegt ze. "Probeer gewoon de balans te houden."

Gewoon lekker buiten spelen dus...

Geplaatst op: 12-04-2018 geschreven door: Kitsredactie, beeld Pixabay

Reacties

Wees de eerste om een reactie achter te laten!

Leave a Reply

Name:
Email:
(Jouw e-mailadres komt niet bij het bericht op de website)

Nieuws van vandaag

Stelling: Met geld omgaan is makkelijk.

Stelling: Met geld omgaan is makkelijk.

Jelmer Smit (12) uit Wouterswoude „Ik ben het eens met de stelling. Als ik iets moois zie, dan koop ik het niet direct. Het kost toch geld?...

lees meer

Geboortegolf in de stal

Geboortegolf in de stal

Veertien lammetjes, acht geitjes en twee kalfjes. De afgelopen weken zijn er heel wat dieren geboren in de stal van familie Den Uyl in Berg-ambacht....

lees meer