Nieuw speelgoed, is het wat? - deel 2

Escape Puzzel

Meer dan een zak met 759 puzzelstukjes en een eenvoudige brochure met toelichting zit er niet in de doos van de Escape Puzzel. Hoewel, er is ook nog een geheimzinnige witte, dichtgeplakte enveloppe. Maar die mag niemand openen. Op de doos staat de afbeelding van de puzzel: een rommelig vertrek met telescopen, boekenkasten en een koepel die uitzicht biedt op de sterrenhemel. Uit de toelichting blijkt dat prof. dr. Fresenius Gamomeus hier werkt en dat hij met zijn telescopen heeft ontdekt dat een voorwerp uit de ruimte de aarde bedreigt. Hij probeerde een laser te maken om het object te kunnen vernietigen, maar omdat hij daarbij de wet overtrad, zit hij nu in de cel. In zijn laboratorium heeft hij aanwijzingen verstopt om de laser in elkaar te zetten en te activeren. Om die aanwijzingen te vinden moet eerst de puzzel worden gelegd. Dat is lastig, want op de puzzelstukjes staat veel meer dan op de afbeelding op de doos is te zien. Als het gelukt is, kan de zoektocht naar de aanwijzingen om de laser te maken beginnen.
Wat vind je ervan?
De puzzel is bedoeld voor kinderen vanaf 12 jaar, maar kan prima in gezinsverband worden gespeeld. Het enige nadeel van deze puzzel is dat het tweede gedeelte maar één keer kan worden opgelost. Als de oplossing eenmaal gevonden is, weten de spelers die voor een volgende keer. De puzzel opnieuw maken, kan natuurlijk wel. P.S. Wie de laser niet kan vinden, mag de witte enveloppe openen…

besproken door: William (14) en Jasmijn (10) Ligtenberg

Voor: kinderen vanaf 12 jaar
Fabrikant: Ravensburger
Prijs: € 16,59

 

Het Grote Scheikundelab

Hoe werkt het speelgoed?
Het Grote Scheikundelab is een spel waarmee je allerlei experimenten kunt doen. Het is dus eigenlijk geen spel, maar je leert er heel veel van. Met hulp van de handleiding kun je wel 180 verschillende proeven doen. Op internet staan er ook nog eens 120. In de doos zitten allerlei hulpmiddelen en materialen, zoals een veiligheidsbril, reageerbuizen, scheikundige stoffen en een trechter. Ook moet je nog zelf dingen regelen, zoals suiker, meel of zout. Door de proeven leer je van alles over scheikunde. Je moet dit spel altijd onder toezicht van een volwassene doen. Maar het is wel veilig, als je het volgens de regels doet.

Wat vind je ervan?
Leuk, leerzaam en interessant. Je leert veel over de werking van allerlei stoffen, bijvoorbeeld dat water en olie niet mengen. Een ander voorbeeld: we moesten een lege fles met een ballon op de opening boven een vlammetje houden, de ballon werd langzaam opgeblazen; daardoor leerden we dat lucht zich uitzet als het warm wordt. Ook zijn er veel moeilijker proeven die gaan over formules, moleculen en scheikundige reacties.

Besproken door:
Rhodé (11) en Thomas (9) Bouw

Voor: kinderen vanaf 8 jaar
Aantal spelers: 1 tot 5
Fabrikant: Clementoni
Prijs: € 29,95

Escaperoom Jumanji

Hoe werkt het spel?
Vooraf leest iemand de speluitleg voor zodat je weet hoe een Escaperoom werkt. Er zijn drie games. Wij hebben alleen de eerste game gedaan, die is het makkelijkst. Eerst krijg je een envelop met een verhaal erin. Je moet het verhaal goed lezen en daarna de opdrachten eruit halen. Dan moet je de Chrono Decoder aanzetten (het apparaat waar de tijd opstaat en waar je de sleutels met de juiste codes in moet stoppen). Je hebt zestig minuten. Als je op START drukt, begint de tijd te lopen en moet je de opdrachten doen, de codes kraken en dan de goede sleutels in de Chrono Decoder stoppen. Wanneer je de goede sleutels erin doet, kan je de volgende envelop pakken en de tweede opdracht doen. Je moet in totaal drie keer de code kraken. Er zijn 8 hintkaarten die je krijgt op een bepaalde tijd. De hints zijn niet goed leesbaar maar dat hebben ze expres gedaan. Met de Hint Decoder, een rood doorzichtig hoesje, kun je ze wel goed lezen.

Wat vind je ervan?
Het waren leuke opdrachten, maar wel moeilijk voor onze leeftijd. Het zou handig zijn als een volwassene het spel meespeelt. Het verhaal was goed en het plan van aanpak was ook duidelijk. Maar het was lastig om de codes te ontdekken, omdat er veel mogelijkheden waren om uit te kiezen. De hints tussendoor waren handig. Gelukkig mochten we na een half uur de eerste code kraken.

Besproken door:
Elias van Iwaarden (11), Matthias Klaasse (11) en Timo Tervooren (11).

Voor: kinderen vanaf 10 jaar
Aantal spelers: 3 tot 5
Fabrikant: Identity games
Prijs: € 49,95


Foto's & Video's

Geplaatst op: 21-01-2020 geschreven door: TEKST en BEELD Kitsredactie, Unsplash

Reacties

Wees de eerste om een reactie achter te laten!

Laat een reactie achter

Naam:
E-mail:
(Jouw e-mailadres komt niet bij het bericht op de website)

Nieuws van vandaag

De lovestory van Philip en Hanna

Philip kan zijn vriendin nooit meer uit zijn hoofd halen en Hanna vindt hem de aardigste jongen van allemaal. Met Valentijn verrassen de 11-jarigen...

lees meer

Peter Schalk leest voor uit Moppereend

Peter Schalk leest voor uit Moppereend

Op maandagmiddag 27 januari kwam Peter Schalk, fractievoorzitter van de SGP in de Eerste Kamer, op de Johannes Calvijnschool in Veenendaal....

lees meer