Annemijn bakt speculaasmuffins (met recept!)
Het ruikt naar speculaas en vers gebak in de keuken bij Annemijn Ruitenberg (11) uit Zalk. Ze heeft net een bakplaat vol heerlijke speculaaskoek uit de oven gehaald. Bakken doet ze graag.
Op het aanrecht staan een beslagkom en een mixer, een pak suiker, eieren en een pak bloem. Alle ingrediënten voor de lekkerste baksels zijn aanwezig. Annemijn doet de ingrediënten in de beslagkom en pakt de mixer erbij. Wat ze aan het maken is? „Speculaasmuffins.” Dat wordt smullen voor haar broers en zus, of niet? Annemijn schudt lachend haar hoofd. „Deze gaan in de diepvries, voor later.”
Traktatie
Annemijn maakt eigenlijk alleen gebak in het weekend of voor verjaardagen. Ze heeft in juli bijvoorbeeld haar eigen verjaardagstraktatie gebakken: speculaas- en appelcake. „Mijn klasgenoten vonden het lekker en de juf wilde het recept hebben.”
Soms maakt ze ook een taart. Appeltaart bijvoorbeeld. Want de meeste andere zijn nog een beetje moeilijk. „Mijn moeder helpt altijd mee als ik iets bak. Maar vandaag heb ik het voor het eerst helemaal zelf gedaan.”
Hoe doe je dat eigenlijk, bakken? „Eerst zoek ik een recept op. Dan kijk ik wat voor ingrediënten ik nodig heb. Die pak ik erbij en weeg ik af. Daarna ga ik alles mixen en giet ik het beslag in de vormpjes. Als het gebak uit de oven komt, is het klaar.”
Annemijn hoeft niet lang na te denken over de vraag waarom ze bakken leuk vindt. „Het ruikt zo heerlijk en ik houd van lekker eten. En het smaakt extra goed als je een cake of taart zelf gemaakt heb”, zegt ze verlegen lachend.
De speculaaskoek vindt ze het lekkerst, dus die maakt ze het liefst. Of hij weleens is mislukt? Nog nooit, zegt Annemijn. Om dan verschrikt aan haar moeder te vragen: „Moeten de muffins nog niet uit de oven?”
Annemijns baktalent zit in de familie: haar opa en oma zijn banketbakker en maken de mooiste taarten. Toch treedt Annemijn later niet in hun voetsporen. „Ik denk dat ik liever kraamverzorgster wil worden.”
Speculaasmuffins
Benodigdheden:
-150 gram roomboter
-50 gram suiker
-1 zakje vanillesuiker
-3 eieren
-150 gram zelfrijzend bakmeel
-4 eetlepels bruine basterdsuiker
-4 eetlepels speculaaskruiden
Bereiding:
-Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
-Gebruik een muffinbakvorm, waarin je papieren vormpjes zet.
-Mix de roomboter luchtig, doe dan de eieren erbij en roer ze door de boter.
-Voeg de suiker, vanillesuiker en de bruine basterdsuiker toe en meng dat door elkaar.
-Voeg ten slotte het zelfrijzend bakmeel en de speculaaskruiden toe en mix dit alles tot een luchtig geheel.
-Vul de papieren vormpjes met een lepel (deze hoeveelheid is voldoende voor 12 muffins).
Baktijd: 25 minuten.
Eet smakelijk!
Geplaatst op zaterdag 26 november 2016 | tekst Jacomijn Ariakhah, beeld Ruud Ploeg Fotografie