Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

De favorieten van de Kits-makers

De mensen van het blad Kits en de Kits Live uitzendingen maakten een nummer over het thema ”Favorieten”.  Maar wat zijn hun eigen lievelingsmomenten- maaltijden, -mensen en -mopjes eigenlijk? 

 

NAAM: Jennerieke de Kloe
WOONPLAATS: Zaltbommel
LEEFTIJD: 29
BEROEP: Kits-redacteur en orthoptist
HOBBY’S: In de tuin werken, iets met dieren: spelen met m’n hond, paardrijden,luisteren naar m’n vogels, sudoku’s maken, piano spelen, lezen...

WAT IS UW FAVORIETE…
… BOEK?
De kook- en bakboeken van Lekker & Simpel. Precies zoals hun naam is: Altijd lekker en simpel om te maken :)
… TIJDSCHRIFT?
Haha, Kits natuurlijk! Daarna komt de National Geographic: altijd mooie foto’s en bijzondere verhalen.
… ETEN?
Lasagne! Geen idee waarom, het is gewoon altijd en overal superlekker.
… DRINKEN?
Zelfgemaakte vlierbloesemsiroop met spa rood. De smaak is niet eens zo fantastisch, maar het is gewoon leuk en gemakkelijk om te maken. En iets wat je zelf gemaakt hebt, is altijd lekker :)
… BLUNDER?
Toen ik mijn auto aan het schoonmaken was bij de carwash (ik was druk aan het stofzuigen), stond er iemand heel lang te toeteren. Ik vond dat irritant. Tot ik opkeek en de buurman mij stond uit te lachen: blijkbaar hing ik op het stuur en was ik zelf degene die zo asociaal aan het toeteren was…
… PLEK?
In een luie stoel in de tuin: fluitende vogels, hond aan m’n voeten, zonnetje erbij en een mooi boek.
… LAND?
Frankrijk… Bergen, croissantjes en de (voor mij onverstaanbare) Franse taal. Echt vakantie!
… MUSEUM?
Het Corrie Ten Boomhuis! Het blijft steeds weer indrukwekkend en bijzonder om Corrie ten Booms verhaal te horen!
… DAGJE UIT?
Lekker actief bezig zijn . Mountainbiken, paardrijden, kanoën, schaatsen… Daarna lekker eten.
… GEUR
De geur die je buiten ruikt na een flinke regenbui op een superwarme dag. De natuur op zijn best!
… MENS?
Iemand uit mijn familie of vrienden? Ik kan niet kiezen… Iedereen is op z’n eigen manier speciaal! :)
… SNOEP?
Chocola… En dan het liefst die van Tony Chocolonely met karamel/zeezout :)
… KLEDINGSTUK?
Een goede regenjas waar je niet in gaat zweten, dan kun je ook bij regen en ontij naar buiten!
… WEER?
’s Nachts fris en regen, overdag zonnig en lekker warm. Natuur blij, Jenneriek blij :)
… MOMENT?
Het avondeten: gewoon gezellig zonder haast de dag bespreken.
… ‘SLECHTE’ GEWOONTE?
Eigenwijs zijn. Mijn vader zegt altijd: “Liever eigenwijs dan helemaal geen eigen mening.” Je mag raden van wie ik die eigenschap heb.. ;-) 
… MOPJE?
Er staan twee koeien in de wei. De ene koe zegt: “Boe!” De andere koe: “Ik schrok heus niet, hoor. Ik had je allang gezien.” Dit mopje stond jarenlang op het hagelslagpak, maar het duurde eigenlijk wel heel lang voor ik hem doorhad… ;-)
… HERINNERING?
Tja, eigenlijk onmogelijk om te kiezen… Mijn zus had ooit  een stel eendjes onder haar hoede genomen (om ze te redden van de kraaien), maar hun eerste zwemles was niet zo goed gegaan. Daarom zat ik op het trapje achter de deur met een grote cementkuip voor me twaalfeendjes droog te fohnen. Plotseling ging de deurbel. Er kwam iemand collecteren voor de…  Dierenbescherming! Toen ze mij zag zitten met twaalf eendjes in een cementkuip en een grote föhn, is die mevrouw maar weer omgedraaid: ik droeg mijn steentje al bij… ;-)
… TOEKOMSTDROOM?
Dat er elke twee weken een mooie Kits op de deurmat valt, boordevol interessante, grappige, leerzame, bijzondere verhalen. Maar vooral dat er heel veel kinderen een plekje in Kits krijgen, gewoon omdat iedereen het waard is.
… BIJBELTEKST?
“Mijn tijden zijn in Uw hand” (Psalm 31:16) deze tekst staat in mijn horloge gegraveerd en herinnert me er steeds aan dat ons leven gericht moet zijn op de Heere: Hij is mijn Schepper en heeft recht op mijn leven. En tegelijkertijd leert het mij dat -hoe het leven ook gaat- alles volgens Gods plan verloopt. 

 

===   ===   ===

 

NAAM: Jolien Meijer
WOONPLAATS: Ooltgensplaat
LEEFTIJD: 23 (Ik ben nog van deze eeuw, geboren in 2000 😉)
BEROEP: juf van groep 4 en Kitsredacteur
HOBBY’S: kletsen, de natuur in, lezen, knutselen, schrijven, spelletjes

 

WAT IS UW FAVORIETE…
… BOEK?
Pas las ik ”Pluk van de Petteflet”. Ik rijd, net als Pluk, in een rood wagentje rond. Het lijkt me superleuk om zo veel grappige avonturen te beleven. En ik wil écht een keertje, op een matras bij de Stampertjes friet eten. Met heel veel mayo.
…TIJDSCHRIFT?
Kits! Logisch. Wat is er nu leuker dan zo’n vrolijk blad doorkijken..? Terdege vind ik ook leuk. En het RD Magazine. Ik houd ervan om met een grote kom thee onder een kleedje te kruipen en dan door een gezellig tijdschrift te bladeren. 
… ETEN?
Mmm, doe mij maar een lekkere ovenschotel met veel geraspte kaas. Of het nu lasagne is, preischotel of gebakken bloemkool, ik eet mijn vingers er (nog net niet) bij op.

… DRINKEN?
Met stip op één: thee! Als ik op het plein loop van de school waar ik juf ben, warmen mijn handen er zo lekker door op. Soms ruil ik even met een van de kinderen. Dan krijgen zij lekker warme handen en kan ik hun beker bijvoorbeeld even openmaken. 
… BLUNDER?
* Ik had me gehaast om op tijd bij een bijeenkomst te zijn. Had er drie kwartier voor gereden, want het was best ver weg. Kom ik er aan, is alles donker binnen. De deuren zaten potdicht. Het leek er niet op dat er ook maar íemand was. Wat bleek? Ik was een dag te vroeg… 
* Toen ik ongeveer tien jaar was, had ik een prachtige foto van een zonsondergang gemaakt. Hoopvol stuurde ik de foto in, toen er een fotowedstrijd kwam. Op een dag ging de telefoon. De stem aan de andere kant van de lijn klonk niet eens zo opgewekt. ”Ik heb goed nieuws. Je hebt de hoofdprijs gewonnen!” Mijn gezicht klaarde op. Dat had ik niet verwacht. Wat leuk! Maar de stem ging verder: ”Je was de enige die een foto gestuurd had…” 
…PLEK?
De boerderij waar ik woon. Er is echt geen mooiere plek. Vooral als de lente begonnen is, de zon schijnt en de slootkanten weer vol staan met bloemen word ik heel erg blij van onze polder. Weet je wat ik dan weleens doe? Dan klim ik in een boom om alles extra goed te kunnen zien. Of ik ga op mijn rug in het gras liggen, met onze hond op mijn buik. Echt gezellig!
… LAND?
Nederland natuurlijk! Er is zo veel te zien en te beleven. Zwitserland vind ik ook erg mooi. Ooit ben ik daar met een vriendin op vakantie geweest. Mijn kleine, rode autootje kwam de bergen bijna niet op. Brrr… dat was eng! Maar gelukkig kwamen we veilig thuis. En we hadden wel heel veel moois gezien!
… MUSEUM?
Het muZIEum. Daar zie je eigenlijk niks. Maar dat is nu juist het hele bijzondere. Je gaat samen met een groepje een donkere kamer in met een blindgeleidestok. Een blinde gids brengt je van kamer naar kamer. Hij laat je zien hoe een dag eruit ziet als je blind bent. Je kunt op de piano in de woonkamer spelen, je loopt over een bruggetje waar water onderdoor stroomt en probeert een drukke straat over te steken. Maar al die tijd is het pikkedonker om je heen. Weet je wat grappig is? Ik wist precies waar mijn vriend, Teunis, was, dankzij zijn geur en de stof van zijn shirt. Als je niks ziet, werken je andere zintuigen opeens stukken beter.
… DAGJE UIT?
Laatst hebben Teunis en ik een tandem gehuurd. Dan zit je met z’n tweeën op één fiets. Je begrijpt wel dat dat niet direct goed ging, haha. Toen we hongerig waren van al dat trappen lunchten we bij een klein kasteel. We voelden ons net een ridder en een jonkvrouw. 😉 
… GEUR?
De geur van de lente. Zo’n frisse geur van bloemen en gras en jonge dieren. Heerlijk! Daar word ik helemaal blij van. Of de geur van lekker, warm eten, als ik hongerig thuiskom na het werken. 
… MENS?
Dat is natuurlijk Teunis! Bij hem voel ik me thuis. Een tijdje geleden vroeg hij heel lief of ik met hem wilde trouwen. Natuurlijk heb ik ‘JA’  gezegd! Over een paar maanden vieren we onze bruiloft. Daar hebben we heel veel zin in!
… SNOEP?
Oeehhh, van die heerlijke, dikke karamelblokken. Ik eet ze niet zo vaak, maar daarom zijn ze ook zo speciaal. 

… KLEDINGSTUK?
Nu het winter is, word ik vooral heel blij van mijn hele dikke trui met lange zwierrok. Die zitten lekker en ze zijn vooral zo heerlijk warm! Warme laarsjes eronder… Laat de kou maar komen! 
… WEER?
Zon! En dan net warm genoeg om lang buiten te kunnen zitten, maar niet te puffen van de hitte. De zon brengt licht en vrolijkheid, heerlijk!
… MOMENT?
’s Avonds een spelletje doen met mijn familie, lekker kletsen, of juist verdiept zitten in een boek. De avonden hebben iets knus. Even niks. 
Of het stillezen in de klas. Iedereen is dan zo lekker verdiept in zijn boek, daar houd ik van. Drie kinderen zitten op de bank (jawel, óók onder een kleedje 😉).
… ‘SLECHTE’ GEWOONTE?
Ik praat vaak hardop tegen mezelf. Dan bespreek ik ook gerust allerlei dingen die niemand eigenlijk mag weten. Best ongemakkelijk, als er dan opeens iemand in de buurt bleek te zijn…
… MOPJE?
Wat is het toppunt van geduld? Op je kop gaan staan en wachten tot je sokken afzakken. Draag dan wel happy socks, die blijven vrolijk. 
… HERINNERING?
De keren dat mijn klas op de boerderij mijn verjaardag kwam vieren. We speelden spelletjes, aten lekkere dingen en ik werd toegezongen! De laatste keer werd er zelfs een koe geknuffeld. Dat was best spannend, maar de kinderen durfden allemaal!  
…TOEKOMSTDROOM?
Ik kijk er heel erg naar uit om samen met Teunis in ons huisje te gaan wonen. We krijgen een plekje midden in de polder. Er is ook een ruime tuin bij. Het lijkt me superleuk om daar kleurige bloemen in te zetten en onze eigen groente daarin te laten groeien. Kippen mogen natuurlijk ook niet ontbreken… 😉
… BIJBELTEKST?
Je kent vast wel het verhaal van Ruth. Zij kende de Heere helemaal niet. Maar de Heere zorgde ervoor dat ze met de zoon van Naomi trouwde, en daardoor de Heere leerde kennen. Ze beleed: Uw God, is mijn God. Dat is mijn grootste wens: dat de Heere ook onze God mag zijn.

 

===   ===   ===

 

NAAM: Herman Wilbrink
WOONPLAATS: Apeldoorn
LEEFTIJD: 31 jaar
BEROEP: Leerkracht en auteur
HOBBY’S: schrijven en de Kits presenteren

WAT IS UW FAVORIETE…
BOEK..?
”Oorlog zonder vrienden” van Evert Hartman. Ik vind het geweldig dat een schrijver ervoor kan zorgen dat de lezer de zoon van een NSB-er zo goed gaat begrijpen dat je bijna een hekel aan het verzet gaat krijgen.
TIJDSCHRIFT…? Historia. Er staan allerlei historische weetjes in. Leuk om in de klas te vertellen of te verwerken in een spannend verhaal. 
… ETEN?
Patat!!! Met mayo, curry en uitjes. Verrukkelijk! Het liefste eet ik dat elke dag, maar ja… dat kan niet. Om iets gezonders te noemen: goulash, gemaakt door mijn tante, is ook echt geweldig lekker.
… DRINKEN?
Een glaasje cola op zijn tijd. Dat is wel lekker bij de patat.
… BLUNDER?
Ehm… durf ik die op te schrijven? Ik ben een keer een interview over mijn boeken vergeten, terwijl ik live op de radio moest zijn. Gelukkig kon ik het een week later goedmaken.
… LIEVELINGSPLEK
Thuis. Heerlijk even met mijn gezin tot rust komen.
… LAND?
Nederland. Alles is bij ons zo lekker gewoon. Maar aan een vakantie in Italië bewaar ik ook goede herinneringen.
… MUSEUM?|
Een oorlogsmuseum. Ik vind het zo mooi om te bedenken wat die voertuigen en materialen allemaal ‘gezien’ en ‘meegemaakt’ hebben tijdens de oorlog. De Tweede Wereldoorlog blijf ik een heel bijzondere periode vinden.
… DAGJE UIT?
Een meeloopdag met de brandweer, dan kan ik weer nieuwe ideeën opdoen voor mijn boeken.
… GEUR?
De geur van brand. Ik heb een pieper en ga vaak op pad om de brandweer aan het werk te zien. Zo doe ik inspiratie op voor mijn boeken. En nee, ik steek de branden nooit zelf aan. Haha.
… MENS? 
Mijn vrouw en kinderen!
… SNOEP?
Dubbel zoute drop. Heerlijk, die zoute smaak. Ik koop het niet te vaak, omdat zo’n zak snel leeg is.
… KLEDINGSTUK?
Een spijkerbroek en in mijn kast hangen veel blauwe kledingstukken. Waarom? Ik vind blauw gewoon een mooie kleur.
… WEER?
As het maar droog is… Ik hou niet zo van regen.
… MOMENT?
Er zijn zo veel mooie momenten in een dag. Ik geniet eigenlijk de hele dag door. Maar ik vind het wel heel fijn om na een drukke dag werken ’s avonds even heerlijk in mijn eigen wereld te kruipen door een verhaal te schrijven.
… ‘SLECHTE’ GEWOONTE?
Stiekem door de gangen op school rennen, terwijl we als regel hebben dat je hoort te lopen. Tsja, ik moet als meester eigenlijk het goede voorbeeld geven.
… MOPJE? 
Er zijn zo veel leuke mopjes, maar ik kan ze nooit onthouden. Dus een lievelingsmopje heb ik niet. Gelukkig vertellen de kinderen uit mijn klas regelmatig een mopje en moet ik lachen, maar als ik hem thuis wil vertellen, weet ik hem niet meer.
… HERINNERING?
Moeilijk om er een van te kiezen, maar het moment dat mijn eerste boek uit kwam was wel heel bijzonder. Ik vond dat zo bijzonder dat het daarna maar slecht lukte om te eten. 
… TOEKOMSTDROOM? 
Mooie uitzendingen met de Kits maken, waar jullie van kunnen genieten!
… BIJBELTEKST?
Ik vind de tekst ‘Komt herwaarts tot Mij, allen die vermoeid en belast zijt, en Ik zal U rust geven’. heel erg mooi. Dat betekent dat je bij de Heere altijd welkom bent en dat Hij rust zál geven.

 

Geplaatst op vrijdag 23 februari 2024 door Kitsredactie, beeld Unsplash

Reacties laden

Laatste nieuws

Wriemende wortels!?

21241kitsnatuurwandeling-23.jpg

Verliefde eenden, eigenwijze paarden en een poepende worm. Je maakt het allemaal mee in natuurgebied de Hellegatsplaten. Boswachter Justin Haaij...

Lees meer

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer
Word abonnee