Dirk is boer van 43 speelgoedkoeien
In een hoek van de kamer staat Dirks boerderij. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat is hij er druk mee. Koeien melken kun je als boer niet overslaan.
Ze hebben 43 koeien, Dirk Verwoerd (6) uit Breukelen en zijn broer Hage (8). Ze staan in een grote, houten stal. Met ligboxen, een melkruimte en een melktank. Om beurten worden ze gemolken.
Om de boerderij heen maken de broers een weiland. Het stuk land bakenen ze netjes af met blokjes duplo. In en om het weiland rijden trekkers heen en weer. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat, als het aan Dirk ligt. „Ik houd heel veel van trekkers”, vertelt hij.
Volgens zijn moeder speelt hij er elke dag zeker anderhalf uur mee. Al het boerderijspeelgoed is van hetzelfde merk: Siku. Daardoor past alles bij elkaar. En de voertuigen zijn voor het grootste gedeelte gemaakt van metaal, zodat ze lang meegaan.
De twee broers laten hun collectie graag zien. Ze hebben niet alleen trekkers, maar nog veel meer. Opleggers bijvoorbeeld. En een kieper, een veekar, een shovel, een balenkar vol hooibalen, een balenpers en een kunstmeststrooier. „Familie van ons uit Achterberg heeft die in het echt”, weet Dirk. Zijn eigen vader heeft een klusbedrijf, maar is ook hobbyboer. De geiten zijn een paar jaar geleden verkocht. Nu zijn er nog kippen, konijnen en een hond. En in bepaalde maanden van het jaar houdt hij ook schapen.
Hobbels
„Papa gaat soms ook maaien en dan mogen wij mee op de trekker”, zegt Dirk, die het werken op het weiland dan thuis weer naspeelt. „Dan gaan we keihard. Bij hobbels in het weiland vlieg je helemaal omhoog.” „Ik mocht al mee toen ik nog maar twee jaar was”, zegt Hage. „Toen moest ik nog vast in een tuigje.”
De moeder van de jongens ziet het liefst dat er alleen een duploweiland direct naast de speelgoedboerderij in de kamer ligt. Maar zo werkt het in het echt ook niet, weten Dirk en Hage. Hun vader heeft namelijk ook meerdere stukjes land, die een eindje uit elkaar liggen. Dus kan het zomaar gebeuren dat er een weiland voor de computerkast wordt gemaakt. Of een weiland in de buurt van het orgel. Hun jongere broertje Johan (3) mag ook gerust meespelen. Maar de twee zusjes niet, daarover zijn de broers duidelijk. „Die hebben hun eigen speelgoed.” Het is het handigst als hun moeder ook een beetje uit de buurt van de boerderij blijft, weten de jongens uit ervaring. Dirk houdt een staldeur omhoog. „Deze is kapotgegaan toen ze aan het stofzuigen was.”
Cadeau
Op Dirks vijfde verjaardag kreeg hij zijn eerste boerderijspeelgoed van Siku. Daarna is het vaste prik bij elk cadeaumoment, zowel voor hem als voor zijn broer. Aan alle vriendjes en familieleden vragen ze geld als cadeau. In een catalogus bekijken ze de wensen en hun vader gaat aan het puzzelen: wat kunnen ze allemaal bestellen voor het bedrag dat ze bij elkaar hebben gekregen? Hage heeft een sluifsilo boven aan zijn verlanglijstje staan. „Ik zou nu wel een aardappelrooier willen”, roept Dirk meteen enthousiast als hij de catalogus ziet. Zelf aardappels rooien, in de eigen groentetuin, doet hij ook graag.
Het allerliefst hadden de jongens gehad dat hun vader ook boer was. Maar gelukkig zijn ze wel bevriend met jongens die op een boerderij met koeien wonen. Ze spelen daar vaak. Dirk: „Later word ik zelf ook boer. Eigenlijk ben ik het al, want ik heb een boerderij en ik weet precies hoe ik de koeien moet melken.”
Geplaatst op donderdag 22 december 2016 | Macheld Brouwer; beeld RD, Anton Dommerholt
