Even niet aan je ziekte denken

Vijftig kinderen met een chronische ziekte en handicap beleefden zaterdag een topdag. Dankzij de stichting Hoogvliegers en de Leeuwarder vliegbasis konden ze Friesland vanuit de lucht bekijken. 

„Ik vind het wel spannend, ik heb nog nooit gevlogen”, vertelt Maud Welles (10). „Als we straks hoog boven in de lucht zijn, gaat alles beneden denk ik heel klein worden.” 

Ook haar ouders kijken gespannen toe. „Volgens mij weet ze nog niet echt wat haar te wachten staat”, zegt haar moeder. Maud heeft een hersenafwijking. Daarom heeft ze speciaal onderwijs nodig. „Via haar school kwamen we in contact met de stichting Hoogvliegers en toen hebben we ons aangemeld”, legt Mauds moeder uit. „We vinden het een prachtig initiatief, dit is voor ons echt een cadeautje.”

„Een van ons gaat straks met Maud mee het vliegtuig in”, vertelt haar vader. We twijfelen nog wie: vader of moeder. Maar opa is er ook, dus misschien durft hij wel mee.”

De stichting Hoogvliegers is in 2007 opgericht en heeft inmiddels al 6300 kinderen een vlucht aangeboden. „We willen ernstig zieke en gehandicapte kinderen een prachtige dag bezorgen, want het grootste deel van hun leven staat altijd in het teken van ziekte”, vertelt medewerker Eric Burmeister. „Die ziekte kunnen ze nu even vergeten. De kinderen kunnen met een Cessna of Piper –dat zijn kleine sportvliegtuigjes– de provincie van bovenaf bekijken.”

Maud is niet de enige die het spannend vindt om te vliegen, weet Burmeister. „Sommige kinderen hebben nog nooit gevlogen, daarmee houden we rekening met de indeling. En als ze het leuk vinden mogen ze samen met de piloot het vliegtuig besturen. Voor kinderen die lichamelijk beperkt zijn, hebben we een ambulancevliegtuig. Zo kunnen ook zij meedoen aan het evenement.”

 

Geplaatst op dinsdag 10 juni 2014 door tekst Klaas-Jan van Dellen beeld Fotobureau Hoge Noorden

Reacties laden

Laatste nieuws

Speciaal voor jou: de Kits live-uitzending op 23 maart

WhatsApp Image 2022-01-27 at 12.10.23-aangep.jpg

Luisteren en kijken jullie weer mee? Even de kiezen op elkaar. Jullie moeten dan wel irritant lang wachten, maar 23 maart is het weer...

lees meer

Zo klonk de Troonrede als Zijne Majesteit kinderen voor zijn neus had

437934293_cebad7ce51.jpeg

Prinsjesdag 2021 verschilde in bijna alles van eerdere keren. Wat wel hetzelfde was: de koning las een Troonrede vol ingewikkelde zinnen voor....

lees meer
  • Kits, christelijk kinderblad voor jou