Kiezen tussen Clinton en Trump
Ze schelden elkaar uit. Ze zeggen gemene dingen over elkaar. Ze proberen allebei de populairste te zijn ten koste van de ander en maken elkaar het leven zuur. Nee, dit gaat niet over onaardige kinderen, maar over Donald Trump en Hillary Clinton: de kandidaten voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen.
Saai, noemt Toine den Braber (11) de verkiezingingsstrijd. Hij zit samen met zijn klasgenoten Jantine van den Brink (10) en Christy van der Pelt (11) in een kamertje van de School met de Bijbel Huinen in Putten. Jantine: „Amerika is zo ver weg.” Toine: „Het maakt me eigenlijk niet zo veel uit wie er wint.”
Klasgenoot Christy van Pelt denkt er anders over. Ze vindt het wel belangrijk. „Amerika doet best veel voor de wereld en beschermt andere landen. Dus het maakt wel uit wie er president van dat land wordt. Mijn broers en zussen hebben aan tafel gezegd: Als Clinton wint, komt er een derde wereldoorlog. Als Trump wint, komt er een burgeroorlog.”
Christy vindt de Amerikaanse verkiezingsstrijd best interessant. Ze kijkt soms naar de debatten tussen de beide kandidaten. Ze vindt vooral Trump een heel vreemde kandidaat. „Wat hij allemaal zegt, is echt raar.”
Op school heeft hun meester al een paar keer iets verteld over de verkiezingen. „Dan stelt hij ons vragen”, zegt Jantine. „Bijvoorbeeld hoe de presidentskandidaten heten en of het twee mannen, twee vrouwen of een man en een vrouw zijn. Ik wist dat het om een man en een vrouw ging, maar de meeste andere antwoorden wist ik niet.” Toine: „We hebben ook een filmpje gezien van een debat. Ik heb wel vaker filmpjes over de campagne bekeken, bijvoorbeeld op het jeugdjournaal.”
In Amerika gaat het er rond verkiezingen heel anders aan toe dan in Nederland, hebben ze ontdekt. Christy; „Alleen het taalgebruik al. Ik schrok toen ik hoorde hoe Trump over vrouwen praat. Die heeft hij honden genoemd. Waar haalt hij dat vandaan? Hij is zelf toch ook getrouwd? Dan zegt hij toch niet tegen zijn vrouw: Hond, kom ’s hier?” Toine: „Ik denk dat zijn vrouw snel weg is als hij dat doet. Het is ook raar om te zien welke gemene dingen ze over elkaar zeggen.”
Christy weet het zeker: Clinton moet president worden, en niet Trump. „Want Trump wil strenge regels, speciaal voor donkere mensen. Hij wil een muur bij Mexico bouwen, zodat de Mexicanen niet illegaal Amerika binnen kunnen komen. Maar dat is toch niet aardig? Hij mag wel wat meer liefde tonen. En als je zulke gekke dingen zegt als Trump, dan kun je geen president worden. Ze moeten een psychiater voor hem zoeken. Het is een eer om president te worden en dat moet je waard zijn.”
Christy is ook nog bang voor wat anders: „Het is niet goed als Trump aan de macht komt, want er zijn volgens mij genoeg mensen die hem willen doden.”
Hebben de kinderen het onderling in de klas ook weleens over de Amerikaanse verkiezingen? „Nooit”, zegt Jantine. Ook Toine schudt zijn hoofd. „Nee”, zegt Christy. „Daarvoor is het onderwerp niet interessant genoeg.”
Tien weetjes over de presidentsverkiezingen in Amerika:
Wist je dat...
...Donald Trump heel beroemd is in Amerika omdat hij een rijke zakenman is? Hij is miljardair.
...Trump zo veel vreemde en kwetsende dingen heeft gezegd dat veel mensen van zijn eigen partij hem niet als president willen?
...de huidige president, Obama, heeft gezegd dat Trump niet geschikt is als president?
...christelijke mensen ook niet blij zouden zijn met Hillary Clinton als president, omdat ze maar weinig heeft met radicaal christendom?
...allebei de presidentskandidaten zeggen dat ze christen zijn?
...als Clinton de verkiezingen wint, ze de eerste vrouwelijke president van Amerika zal zijn?
...als Clinton wint, het de eerste keer is dat van een echtpaar zowel de man als de vrouw als president van Amerika is aangetreden? Hillary Clintons man, Bill, was president van 1993 tot 2001.
...presidenten van de VS in een speciaal huis wonen, het Witte Huis? Het is gebouwd in 1790, door George Washington, de eerste president.
...de winnaar van de verkiezingen de 45e president van Amerika wordt?
...de verkiezingen dinsdag al waren?
Geplaatst op dinsdag 8 november 2016 | Jacomijn Ariakhah, beeld AFP