Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Prinsjesdag in Staphorst

Normaal staat groep 8 van de Prins Mauritsschool in Staphorst ieder jaar met Prinsjesdag langs de route in Den Haag. Afgelopen dinsdag kon dat niet, dus regelden een paar moeders een eigen rijtoer. Met een boerenkar als koets.

 

Meester Westhoff van groep 8 kreeg vorige week zaterdag een berichtje van een moeder van een van de leerlingen uit zijn klas. „Ze vroeg of ik het goed vond dat er op Prinsjesdag een paard en wagen naar school zouden komen. Via via had ze een mooie, oude boerenkar en een paard geregeld. Natuurlijk vond ik dat een geweldig plan.”

Ieder jaar gaan de groepen 8 van alle Staphorster basisscholen op Prinsjesdag met bussen naar Den Haag. Door de coronamaatregelen ging dat dit jaar niet door. „Daarom had ik bedacht dat mijn leerlingen in klederdracht naar school zouden komen en dat we met z’n allen naar de Troonrede zouden kijken. Verder zou het een normale dag blijven”, vertelt meester Westhoff. „Maar toen kwamen een paar moeders met het leuke plan om een boerenrijtoer te doen. Zo werd het toch een dag om nooit te vergeten.”

Fotosessie

„We hadden ’s ochtends gewoon een Bijbelvertelling, rekenen en aardrijkskunde”, vertelt de 11-jarige Vincent Akkerman. „Na de pauze kwamen het paard en de wagen het plein oprijden. Ze reden naar het voetbalveldje achter de school. De klas ging daar ook heen. Eerst deden we een fotosessie en daarna mochten we een rondje op de kar. Heel gaaf.”

Het was dinsdag de warmste Prinsjesdag ooit. Klederdracht is bij tropische hitte geen ideale kleding, merkte Vincent. „Als je een stukje rende, begon je gelijk te zweten. Maar rennen was sowieso niet slim, want we moesten rustig blijven vanwege het paard. Als we druk zouden doen, kon dat beest weleens gaan trappen of steigeren. Dat zou gevaarlijk worden.”

Na de rijtoer was het tijd voor de lunch. Normaal eten de leerlingen van de Prins Mauritsschool ’s middags altijd thuis, maar dit keer bleven ze over. „Zo konden we daarna gelijk met de klas naar de Troonrede kijken”, legt de meester uit.

Ministers

Wat de koning allemaal zei, weet Vincent niet meer. „Het was een ingewikkeld verhaal.” De meester is het daarmee eens. „Het was geen makkelijke Troonrede. Maar het was wel leerzaam. We hadden het die ochtend met aardrijkskunde over de Caribische eilanden gehad. Die noemde de koning ook. Verder hebben we de hoofden en namen van de ministers kunnen oefenen.”

Vincent zal Prinsjesdag 2020 niet snel vergeten. „Het was jammer dat we niet naar Den Haag konden. Daar zag ik wel naar uit. Maar de meester had beloofd dat we er ondanks alles toch een leuke dag van zouden maken. En dat is helemaal gelukt.”

Geplaatst op zaterdag 19 september 2020 door Chris Klaasse

Prinsjesdag in Staphorst
Prinsjesdag in Staphorst
Prinsjesdag in Staphorst
Reacties laden

Laatste nieuws

Brand?!

peter-f-wolf-CwJi3wHldAc-unsplash.jpg

Tatu, tatuuuu! Opgepast, de brandweer komt eraan!  Ben jij weleens bij de brandweer geweest of moest de brandweer een keer bij jou komen...? ...

Lees meer

Poezenfan!?

bogdan-farca-CEx86maLUSc-unsplash.jpg

Hebben jullie thuis een poes? Of zorg jij tijdens vakanties voor de kat van de buren? Of... misschien wil je wel heel graag een echte kat, maar...

Lees meer
Word abonnee