Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Weetjes over speelgoed

Niet alleen wortels eten, veel bewegen en weinig snoepen, is goed voor je, maar ook spelen blijkt heel gezond te zijn.

Een half uur spelen

Ontwikkelingspsychologen – dat zijn mensen die er verstand van hebben hoe je je het beste ‘ontwikkelt’, dus: het beste groeit en leert – zeggen dat je eigenlijk iedere dag 30 minuten zou moeten spelen. Onderzoek heeft namelijk bewezen dat je van spelen slimmer wordt, je meer ontspannen voelt, je je beter kunt hechten aan de mensen bij wie je hoort, creatiever wordt èn meer fantasie krijgt.

Spelen tegen pesten

Spelen kan ook helpen tegen pesten. Als je samen een spel doet, moet je ook samen regels maken en je aan die regels houden, anders werkt het natuurlijk niet. Je leert dus omgaan met afspraken, maar ook met winnen en verliezen en met sportief gedrag. Als je vaak een spel doet, weet je dat verliezen er af en toe gewoon bij hoort, je leert lachen om je eigen fouten én weer opnieuw beginnen.

Wat is goed speelgoed?

Op speelgoedinfo.nl vind je 10 regels. Goed speelgoed: 1. Is leerzaam zonder dat je het merkt; 2. Gaat niet snel stuk; 3. Is veilig; 4. Heeft een duidelijke gebruiksaanwijzing; 5. Biedt steeds andere mogelijkheden; 6. Is duurzaam, dus niet belastend voor het milieu; 7. Past bij jouw ontwikkeling 8. Is het geld altijd waard; 9. Vermeldt voor welke leeftijd het is; 10. Doet je de tijd vergeten.

Spreekbeurt

Speelgoed is belangrijk en leuk, dus: een goed onderwerp voor een spreekbeurt! Op internet vind je veel weetjes, zoals op www.speelgoedvanhetjaar.nl of www.speelgoedinfo.nl. Ook speelgoedfabrikanten hebben websites met informatie en je kunt natuurlijk verschillende speelgoedmusea in Nederland bezoeken. Is er trouwens speelgoed dat christenen niet gebruiken? Ook dat kan interessant zijn!

Blijvende spellen

Elk jaar bedenken speciale spellenuitvinders overal ter wereld tientallen nieuwe spellen. Slechts een enkel spel blijft bestaan. Mens-erger-je-niet is hier een voorbeeld van. Dit spel schijnt al in de zesde eeuw voor Christus in India te zijn bedacht. Ook Monopoly hoort bij de bestverkochte spellen ter wereld. Het bestaat sinds 1935 en is in 26 talen verkrijgbaar.

 

 

 

Geplaatst op dinsdag 21 januari 2020 door TEKST Jeannette Wilbrink-Donkersteeg BEELD iStock

Reacties laden

Laatste nieuws

Wriemende wortels!?

21241kitsnatuurwandeling-23.jpg

Verliefde eenden, eigenwijze paarden en een poepende worm. Je maakt het allemaal mee in natuurgebied de Hellegatsplaten. Boswachter Justin Haaij...

Lees meer

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer
Word abonnee