Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Zo klonk de Troonrede als Zijne Majesteit kinderen voor zijn neus had

Prinsjesdag 2021 verschilde in bijna alles van eerdere keren. Wat wel hetzelfde was: de koning las een Troonrede vol ingewikkelde zinnen voor. Wat als Zijne Majesteit alleen maar kinderen en jongeren voor zich had? Dan klonk die toespraak vast heel anders. Zo bijvoorbeeld.

Hallo allemaal, fijn dat jullie er zijn. Jullie hebben vaak het gevoel dat er veel verandert. Het coronavirus is gekomen, de aarde warmt op en sommige landen worden steeds machtiger terwijl andere zwakker worden.

Soms lijkt dit allemaal ver weg te gebeuren, maar dat is niet zo. Klimaatverandering kwam dramatisch dichtbij toen mensen in Limburg zagen dat hun huis overstroomde. En uit het land Afghanistan kwamen hartverscheurende verhalen, nadat onze soldaten daar twintig jaar hebben gewerkt aan de vrijheid.

Nederlanders geven hun eigen leven een hoog cijfer. Maar ze maken zich wel zorgen over ons land en de rest van de wereld. Dat komt ook doordat belangrijke mensen vaak ruzie met elkaar maken en niet goed naar elkaar luisteren. Toch zien we dat Nederland een goed land is en blijft om in te wonen. Als we blijven samenwerken, kunnen we veel aan.

De afgelopen tijd hebben we het veel gehad over het coronavirus. We mogen hopen dat het leven in het komende jaar steeds meer wordt als vroeger. Dus kunnen we weer wat verder vooruitkijken. En kunnen de mensen die hard gewerkt hebben in het ziekenhuis, verpleeghuis of de thuiszorg lekker uitrusten.

Ik ben blij dat politieagenten en soldaten, juffen en meester, buschauffeurs en pakketbezorgers tijdens de coronatijd gewoon hebben doorgewerkt. Ook als dat moeilijk was. Nederland is hen daar dankbaar voor.

Nu is het belangrijk dat overal ter wereld genoeg mensen zich kunnen laten inenten. Nederland geeft bij elke prik die wordt gezet in ons land, ook een vaccin weg aan een ander land.

Door corona hadden jongeren het moeilijk op school. Ze konden bijvoorbeeld minder leren. Daarom geeft de regering extra geld uit aan bijles. Scholen moeten ook goed opletten of het met iedereen wel goed gaat en kinderen zich niet eenzaam of verdrietig voelen.

Het is fijn dat het met de portemonnee van de Nederlanders wel goed zit. Er zijn in coronatijd niet veel bedrijven failliet gegaan, er zijn heel weinig mensen werkloos en mensen kunnen met het geld dat ze krijgen net zo veel kopen als vorig jaar.

Met de natuur gaat het helaas niet goed. Het klimaat verandert veel sneller dan we dachten en het water in de zee stijgt ook veel sneller dan we hadden verwacht. In Nederland vinden we het belangrijk om ons goed te beschermen tegen het water. Doordat deze zomer in Limburg veel overstromingen waren, gaan we nog eens goed kijken of we wel genoeg doen om het water tegen te houden.

We moeten ook minder CO2 gaan uitstoten, want door dat broeikasgas warmt de aarde op. We gaan er daarom bijvoorbeeld voor zorgen dat mensen hun huis isoleren of in een elektrische auto gaan rijden. Dat kost veel geld, maar we moeten goed ons best doen voor het klimaat. Dan kunnen onze kinderen in een mooier, schoner en veiliger land wonen. En bovendien: als wij onszelf heel slim beschermen tegen het water, kunnen we wat we geleerd en gemaakt hebben ook weer verkopen aan andere landen.

Helaas worden boeven steeds gewelddadiger. Dat Peter R. de Vries is vermoord, is een nieuw dieptepunt. De regering gaat criminelen harder aanpakken. De leiders stoppen we in de gevangenis en hun geld pakken we af. De jongens en meisjes die het boevenpad op dreigen te gaan, willen we helpen. Als ze naar school kunnen, of werk hebben, zullen ze niet zo snel slechte dingen gaan doen.

Eerlijk is eerlijk, de regering heeft zelf ook dingen fout gedaan. In Groningen waren vaak aardbevingen en wij hebben die mensen niet goed geholpen met het stevig maken van hun huis. Andere mensen hebben we beschuldigd van diefstal en hard aangepakt, terwijl ze niets verkeerd hadden gedaan. Daardoor zijn inwoners van Nederland diep in de problemen gekomen. Dat is een fout die we zo snel mogelijk willen goedmaken.

Beste mensen van de Eerste en de Tweede Kamer, met elkaar bouwen we een aan een beter land voor onze kinderen. De regering zal met u blijven samenwerken. Jullie mogen weten dat er veel mensen zijn die u, samen met mij, wijsheid toewensen en om Gods zegen voor u bidden.

 

beeld ANP ROYAL IMAGES KOEN VAN WEEL

Geplaatst op dinsdag 21 september 2021 door tekst Arien van Ginkel

Reacties laden

Laatste nieuws

Terdege Zomerfair met kleurwedstrijd!

kleurplaat Terdege zomerfair 2024.jpg

Bijna is het zover: van D.V. 24 t/m 27 juli wordt de Terdege Zomerfair gehouden. Wat is er veel te beleven! Kom je ook?  In Kits...

Lees meer

Kijken doe je met je... handen!

spg-21282-Kits Muzieum-32_preview.jpg

„Wist je dat je sommige kleuren kunt horen? Tik... Tik... Dit is de kleur rood. Tikkerdetikkerdetik! Groen.” Rick trekt verbaasd...

Lees meer
Word abonnee